Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Viktor Barth-Kron: Misslyckande är inget alternativ för det nya samhällsbygget

Regeringens besked att flyktingar måste söka sig någon annanstans har sänt chockvågor inom Stockholmspolitiken.
Regeringens besked att flyktingar måste söka sig någon annanstans har sänt chockvågor inom Stockholmspolitiken. Foto: Jonas Lindkvist

Regeringens dramatiska besked i veckan – att den ”humanitära stormakten” inte klarar sin roll, och att flyktingar måste söka sig någon annanstans – har sänt chockvågor på många håll. Så även i Stockholmspolitiken.

 Vänsterpartiet och Fi rasar. Liberaler, centerpartister och kristdemokrater är i varierande grad kritiska till vissa av restriktionerna. Flera MP-toppar i länet och Stockholms S-ordförande Veronica Palm har uttalat sig emot åtgärderna. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) har dock uttryckt förståelse för besluten.

När den akuta chocken är över borde det komma en tid för eftertanke och rannsakan – hos alla.

Det var ju ingen ondskefull fascist från yttre rymden som stängde gränsen, det var två partier som vi vet helst hade gjort något helt annat. Argumentet, som stöder sig på myndigheters bedömningar, handlar om att de svenska systemen inte klarar trycket.

Systemen i fråga styrs i huvudsak av kommuner och landsting. Fram till för några veckor sedan var samtliga majoritetspartier i Stockholms kommuner och landsting positiva till ett generöst flyktingmottagande.

Utan tvekan har många ute i förvaltningarna gjort stora insatser i det akuta läge som rått de senaste månaderna, men från politiskt håll finns en del frågor att ställa sig själv. Exempelvis:

Har jag och mitt parti, i just min kommun, i tid insett vidden av den utmaning som Sverige och Stockholm nu står inför? Har vi gjort allt vi kunnat för att det här ska fungera? Eller borde någon av den politiska energi som lagts på exempelvis slussar, arenaprojekt och kommunala kokböcker ha fördelats annorlunda?

Man kan se praktiskt på det också. Stockholms stad skryter just nu i en tunnelbanereklam om att åtta nya naturreservat inrättats. Var det rätt prioritering? I Sundbyberg ska den nya blågröna majoriteten satsa på ”kvalitet” i stället för ”kvantitet” i bostadsbyggandet. Finns det tid för sådana motsättningar?

 

Det var ju ingen ondskefull fascist från yttre rymden som stängde gränsen.

 

Om svaret på frågorna ovan är ”ja” – gratulerar. Du kan nu kasta första stenen på Stefan Löfven.

Om svaret är ”nej” måste det å andra sidan leda till en omprövning. Antingen av politiken på de pressade områdena, eller av den önskade migrationspolitiken.

Man kan med fog hävda att läget just nu är exceptionellt, men den förklaringen räcker inte hela vägen. De system som nu sägs kollapsa – vård, skola, bostadssituation – var under press redan tidigare.

Det finns alldeles tydligt kommuner som tagit ett orimligt litet ansvar, men även om Lidingö, Danderyd och Täby skulle slå svenskt snabbrekord i mottagande skulle det bara lösa saker på marginalen. Alla skulle behöva göra mer.

Täby, förresten. Där är Miljöpartiet emot regeringens åtgärder. ”Man måste se det ur ett mänskligt perspektiv och det handlar om människor som flytt sina hem för att undkomma krig”, förklarar MP-politikern Rolf Öberg för Mitt i.

När han sedan får frågan hur det kommer sig att partiet, trots att man tycker att kommunen ska ta ett större ansvar för mottagandet, har motsatt sig bostadsbyggande blir svaret signifikativt: ”Till slut nås en gräns där man måste börja bygga i grönområden och skogar och det vill inte vi.”

Nähä.

När tiden för självrannsakan sedan är över, häll då en hink kallt vatten över huvudet och kavla upp samtliga tillgängliga ärmar. Även om gränsen skulle stängas för evigt i morgon dag är det nu det verkliga jobbet börjar. Tiotusentals människor som redan finns i Sverige kommer att behöva hitta en tillvaro i en Stockholmsregion som i åtskilliga år levt med bostadsbrist, trångboddhet och segregation.

Det är inte meningen att låta utsiktslös, bara att komma med en påminnelse om situationens allvar. Den kräver samhällsbygge på en nivå vi inte sett tidigare, och misslyckande är inte ett alternativ.

Ordlistan

Södergnäll

1 Tidningen Södermalmsnytt har sammanställt inkomna klagomål på planerna för den nya tunnelbanan. Det är en diger lista, och det är station Sofia – norr om Nytorget – som står främst i skottgluggen. ”En våldtäkt på en av de skönaste platserna i vår huvudstad”, menar en medborgare. ”Själva charmen med stadsdelen är det lantliga lugnet mitt i storstaden”, skriver en annan kritiker. Det är förstås lätt att håna de privilegierades klagosång över att få ännu mer service, och det har många gjort. Det enda som skaver är att de har en poäng. Station Sofia blir på grund av sitt djup väldigt dyr, och Söder klarar sig ju uppenbarligen ändå. Bäst för alla vore kanske att köra rätt under de klagande, utan stopp, och lägga sparade slantar på en station där den gör mer nytta.

Östergnäll

2 Stockholms rödgrönrosa styre driver inte frågan om Österleden tillräckligt hårt i Sverigeförhandlingen, anser de borgerliga. Detta är möjligen inget att förvånas över – åtminstone tre av de rödgrönrosa är ju emot vägtunneln, medan de borgerliga är för – men ordlistan hakar ändå upp sig på en formulering i den senaste skrivelsen i kommunstyrelsen. ”Den östliga förbindelsen är, tillsammans med Bromma flygplats och Förbifart Stockholm, de viktigaste infrastruktursatsningarna i regionen”, skriver Moderaterna och Liberalerna. Det är möjligt att det är en korrekt bedömning – men borde man inte göra något åt det i så fall? Två motorvägar och en cityflygplats. Det känns som att det saknas någon stor infrastruktursatsning här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.