Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Stockholmsvalets riktiga vinnare är svekdebatten

Landstingsmoderaten Kristoffer Tamsons och borgarrådet Daniel Helldén (MP). En svekfull allians?
Landstingsmoderaten Kristoffer Tamsons och borgarrådet Daniel Helldén (MP). En svekfull allians? Foto: Roger Turesson

Den som inte vill kompromissa bör nog inte ställa upp i val framöver. Dags att tala lite ärligare om det?

Runt midnatt i söndags kväll steg Stefan Löfven ut på scenen på Socialdemokraternas valvaka i Liljeholmen, och meddelade att han hoppades att just den kvällen skulle innebära ”blockpolitikens begravning”. 

Huruvida han får rätt i riksdagen återstår att se, men på lokal nivå är ceremonin redan igång. Om än inte riktigt som S tänkt sig.

Knappt hade folk hunnit borsta tänderna morgonen efter valet innan finansborgarrådet Karin Wanngård (S) dundrade ut i DN: Miljöpartiet förhandlar med Moderaterna! De sviker vårt block för högern!

Det gick så fort att det blev lite avslöjande. Mätningarna före valet hade pekat mot att de rödgröna skulle förlora sin majoritet, och uppenbarligen misstänkte S att MP i det läget skulle föra samtal med Alliansen.

Därför ville man kväsa det eventuella upproret i dess linda, genom att piska upp en intern svekdebatt som skulle få MP att skrota sådana planer.

Möjligen kan det få omvänd effekt. Miljöpartister må ha svårt för moderater, men de är heller inte överförtjusta i socialdemokrater som pekar med hela handen. Särskilt inte efter en valrörelse där S gjort sitt bästa för att ignorera MP:s existens, och sedan sånär drivit partiet ur riksdagen med sin kampanj om att allt utom en röst på S är en röst för fascismen. Typ.

Hur som helst. Samtal pågår, och man kan lätt förstå frustrationen på vänstersidan. Vänsterpartiet är kommunvalets stora vinnare, medan Moderaterna och Miljöpartiet båda tappar stort. Och nu ska förlorarna stjäla makten tillsammans?

Välkomna till det nya politiska landskapet. Här blir det sällan som man tror.

Skulle Alliansen och MP till slut komma fram till något lär det säkerligen bli svekdebatt. Om än inte nödvändigtvis främst från det gröna hållet.

Miljöpartiet har ju ett utmärkt förhandlingsläge. Bättre än någonsin förr, förmodligen. De är Moderaternas enda biljett till makten, nu och kanske för överskådlig tid.

Dessutom är Moderaterna inte ensamma i alliansen. Liberalerna och Centern är tillsammans nästan lika stora som Moderaterna i Stadshuset, och mellan de partierna och MP går inga djupa skyttegravar. 

Ta frågan om tiggeri. När Stockholmsmoderaterna meddelade att man släpper kravet på tiggeriförbud, för att öka chanserna att komma överens, blev reaktionen omedelbart hård från den argare delen av högern. Ett svek!

Det kan man tycka. Men vad ska Moderaterna göra? En majoritet av stockholmarna vill enligt mätningar förbjuda tiggeri, men över 70 procent röstade på partier som inte vill förbjuda det. Det finns ingen slumrande majoritet för diverse hårda tag i Stadshuset, som M avstår från att aktivera av politiskt korrekta skäl. Eller vad folk nu tror.

Alternativen är att söka makten i mitten, eller att isolera sig i en 29-procentig högerbunker med SD. 

Över huvud taget lär Moderaterna få känna på samma sak som Miljöpartiet fick efter förra valet: Att det är farligt att rikta sin kampanj på ja-eller-nej-frågor. Då var det Miljöpartiet som lovade att stoppa Förbifarten. Det gick inte. Nu är det M som har lovat att bygga Österleden. Det lär bli svårt om MP har veto.

Sådana frågor lämpar sig illa för kompromisser. Det är svårt att bygga en halv motorvägstunnel.

Hur det än går lär Stefan Löfven få rätt. Blockpolitiken fick fyra år mer i Stockholm än i många andra delar av landet, men nu kommer den på ett eller annat sätt att falla även här. 

Kanske är det dags för partierna att börja tala lite ärligare med väljarna om den saken, även före valen. Det är ju synd om det enda alternativet, i alla lägen och för överskådlig tid, är en riktigt saftig svekdebatt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.