Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ur vägen – nu ska Vasastan bli Söder

Nu ska även delar av Rörstrandsgatan bli gågata i sommar.
Nu ska även delar av Rörstrandsgatan bli gågata i sommar. Foto: Lisa Mattisson

Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket. Att det ordstävet äger sin relevans fick Miljöpartiet erfara efter valet senast. Det som skulle bli motorvägsstopp, flygförbud och fred på jorden blev i stället flyktingstopp, koleldning i Tyskland och tårfyllda svekdebatter.

Den som gapar efter lagom mycket kan å andra sidan successivt nafsa i sig mer och mer, utan att folk riktigt märker vad som händer. Vilket för oss in på MP:s nya och betydligt smartare trafikpolitiska strategi i Stockholm.

Det började förra sommaren, när Swedenborgsgatan på Södermalm blev gågata under tre månader. Försöket blev lyckat, eller så lyckat det nu kunde bli med tanke på väderomständigheterna. Folk använde gatan, inte minst de stora uteserveringar som möjliggjordes.

Nu går man vidare. Till i sommar läggs även Skånegatan och Rörstrandsgatan i Vasastan till samlingen gågator, tillsammans med det sedan tidigare annonserade området runt Biblioteksgatan.

Motståndet är än så länge beskedligt. Moderater och före detta folkpartister knorrar lite, men det är främst KD som av någon anledning fått för sig att parkeringsglada bilister är en potentiell kristdemokratisk väljargrupp.

Det går att leva med. Plötsligt, och mycket ovant, är det nu de gröna som framstår som de balanserade pragmatikerna: Herregud, det finns ju hur många bilgator som helst i Stockholm. Vad är väl en enda gågata i sammanhanget? Eller två? Eller sju..?

Med den här taktiken kan de lyckas göra Centralbron till spårvagnspark innan nästa mandatperiod är slut. Utan att sossarnas betongfalang hinner ana faran.

MP vore dock inte MP om de inte råkade slänga med några tokigheter i förbifarten.

”Nu kan vi börja konkurrera med resten av stan. Det är inte bara på Södermalm det händer grejer”, jublar Johan Orrenius (MP) i Vi i Vasastan. Och passar därmed på att omöjliggöra partiet i varenda stadsdelspatriots ögon.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.