Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vildsvin-traskade-mot-stan-avlivades-i-midsommarkransen/

STHLM

Vildsvin traskade mot stan – avlivades i Midsommarkransen

Bilden är en illustrationsbild.
Bilden är en illustrationsbild. Foto: Lasse Svensson/TT

Ett vildsvin irrade sig på onsdagskvällen och natten mot torsdagen in i Stockholms sydvästra förorter. På torsdagen avlivades djuret.

– Det blir helt fel när ett vildsvin kommer in. De är inte lika urbaniserade som rådjur, säger Stockholms stads viltvårdare Tommy Tuvunger.

Den bökande besökaren siktades först i Sätra och Bredäng.

Kari Hamfors Wernolf satt i sin bil tillsammans med sin son när hon vid 19-tiden på onsdagen mötte vildsvinet på Björksätravägen.

– Det var både lite spännande och häftigt, säger hon till tidningen Mitt i Söderort.

Därefter kom flera rapporter om att vildsvinet setts i Midsommarkransen. Det rörde sig alltså i riktning mot innerstaden. 

På torsdagsförmiddagen avlivades svinet av stadens viltvårdare i ett skogsparti nära E4 i Midsommarkransen.

Det var polisen och staden som fattade beslutet tillsammans. Men Stockholms stad behöver som markägare inte tillstånd för att skjuta vildsvin, eftersom det är tillåtet att jaga djuren året om, förklarar Tommy Tuvunger, viltvårdare i Stockholms stad.

– Den här grisen har ingen vana vid stadsmiljö, så det blir helt fel när den kommer in. Så pass urbaniserade är inte vildsvin, säger Tuvunger till DN.

– Det är annat med till exempel ett rådjur, som kan vara uppvuxet på villatomter.

Är det vanligt att vildsvin traskar in i Stockholm?

– Nej, men det är rätt vanligt i kranskommunerna, där de har mycket lättare att hitta grönområden.

– Hade man sett det springa in i Nackareservatet hade det hela kanske hamnat i en annan dager, men nu ansåg vi att det var svårt för det här djuret att ta sig ut själv. Och Stockholms stad har nollvision för vildsvin.

Det stora problemet med vildsvin i urban miljö är den trafikfara de utgör, enligt Tuvunger. De kan också ta sig in på tomter och välta soptunnor och stöka till på andra sätt.

Är de farliga för människor?

– Inte speciellt. De är normalt skygga. De gånger man kan vara orolig är om man går med en hund, och hunden kommer mellan en sugga och hennes kultingar, säger Tommy Tuvunger.

I Tysklands huvudstad Berlin skjuts varje år mängder av vildsvin. Det beräknas finnas mellan 4.000 och 6.000 vildsvin i stadens ytterområden, och ibland tar de sig in i de centrala delarna.