Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 10:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vildsvinen-matas-bort-fran-soptunnor-i-stallet-for-att-skjutas/

STHLM

Vildsvinen matas bort från soptunnor - i stället för att skjutas

Foto: Lars Lindqvist

I Södertälje, Nynäshamn och Haninge ökar problemen med vildsvin, och enligt Jägareförbundet skjuts allt fler vildsvin i tättbebyggt område. I Hässelby i Stockholm skjuts 25-30 vildsvin varje år - men de flesta matas bort.

Allt fler vildsvin söker sig in i bostadsområden i bland annat Södertälje, Nynäshamn och Haninge, enligt Jägareförbundet. De senaste två åren har nära 10 000 vildsvin skjutits av i Stockholms län, och allt fler skjuts i bostadsnära områden.

– I Nynäshamn och Haninge har man haft jätteproblem med vildsvin som specialiserat sig på soptunnor o bostadsområden och bökar ut soporna på backen och äter det de kommer över, säger Tommy Tuvunger, viltvårdsansvarig i Stockholms stad.

Stockholms stad skjuter årligen 25-30 vildsvin. Problemet är störst i skogsområdena vid Lövsta och Kyrkhamn i Hässelby. För några år sedan tvingades man skjuta av vildsvin i villaområden i Hässelby och Vällingby. Numera matas djuren bort med majs och viltsvinsfoder i stället.

– Vi har inga jätteproblem så länge vi styr grisarna med foder. Det är bättre att vi ser till att de får mat på en plats vi anser att vi kan kontrollera dem, än att vildsvinen ska ut och leta mat i villaområden och välta soptunnor, säger Tommy Tuvunger.

Risken med avskjutning är att för många vuxna djur skjuts av, därför rekommenderar länsstyrelsen jakt på årsungar.

– Problemet är att om man skjuter ledardjuren så drar de yngre fram som ungdomsgäng. De små galtarna stöts bort från gruppen som alltid är matriarkat, då bildas små gäng med unga galtar som driver runt, säger Tommy Tuvunger.

Viltolyckorna med vildsvin ökar också kraftigt. Hittills i år har 399 olyckor med vildsvin inträffat i länet. 2010 var vildsvinsolyckorna bara 173 och under hela förra året totalt 649.

Läs mer: Skyltar ska varna för svinpest