Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Villor rivs för bygge av borätter

Stockholms stadsbild håller på att förändras. I gamla villaområden rivs små egnahem och ersätts med bostadsrättshus. ”Man blir ledsen, det är rena profithungern”, säger Catarina Ihre som bor granne med ett borättsprojekt i Äppelviken i Stockholm.

Den borgerliga alliansen, Miljöpartiet och Vänstern i Stadshuset har beställt en inventering av de sekelgamla detaljplaner som gör exploateringen möjlig.
Det räcker inte, anser Socialdemokraterna.

– Vi måste rädda de här vackra områdena innan det är för sent, säger oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (S).

Redan för fyra år sedan skrev DN om hur byggföretag köpte upp villor i Sollentuna och Älvsjö. Nu har affärsidén spridit sig, till Herrängen, Aspudden och Äppelviken.

– Jag tycker att det här är en principfråga, det blir något helt annat av området. Det är svårt – nästan omöjligt – för villaägarna att stå emot byggföretagens bud, säger Martin Rörby, sekreterare i Skönhetsrådet.

Han anser att Stockholms stad borde arbeta förebyggande, kanske göra nya detaljplaner för områden med bra kollektivtrafiklägen.

– Nu ser byggherrarna en chans att tjäna pengar och staden ser mellan fingrarna. De här förvuxna villorna, egentligen flerbostadshus förklädda till villor, ser ut som om man har klämt in någonting med skohorn, säger Martin Rörby.

Han tycker att staden har varit feg och att avsaknaden av förhållningssätt är ett bekymmer. Tomas Rudin håller med.

– Risken med en inventering av detaljplaner är att folk tror att faran är över. Det är den inte, säger Rudin.

Han menar att stadsbyggnadsnämnden kan stoppa det han kallar ”aggressiv byggnation” redan nu.

– Vi kan göra som lagen föreskriver, begära anstånd i två år när vi får sådana här ärenden, starta en detaljplaneprocess och ge grannarna rätt att ha synpunkter, säger Tomas Rudin.

Detaljplanen i Äppelviken är från 1922, med generösa byggrätter. När Stockholms stad för ett tiotal år sedan började sälja tomträtterna till villaägarna gjordes ingen analys av vad det skulle innebära, menar Catarina Ihre.

– Tomterna exploateras till det yttersta, säger hon.

På granntomten finns planer för en fastighet på 700 kvadratmeter med fyra bostadsrätter, samt en asfalterad parkeringsplats. Skönhetsrådet befarar att ett ja till bygget skulle bli prejudicerande och att Äppelviken på sikt kan förlora sin karaktär som trädgårdsstad.

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) anser definitivt att ett områdes karaktär är viktig att värna.

– Om många i ett villaområde vill reglera byggrätten är vi beredda att ta upp det. Men det måste finnas ett brett stöd, det förminskar fastigheternas värde, säger hon.

Till hösten ska stadsbyggnadskontoret redovisa hur många detaljplaner som finns, hur gamla de är och hur de ser ut. Därefter får de villaföreningar som vill ha detaljplaneändringar ansöka om det.

– Vi har fått en ansökan från Asp­udden. Men den som vill bygga till en veranda är glad om detaljplanen är generös, säger Regina Kevius.

Detaljplan reglerar vad som får byggas

Nästan hela Stockholms stad är detaljplanerad. Detaljplanen reglerar hur och var staden får bebyggas, hur vägar och parker ska anläggas och så vidare. Den gällande detaljplanen styr om bygglov beviljas eller inte.

I detaljplanen tilldelas varje markyta en användning, till exempel ”bostäder” eller ”handel”.

Där kan också bestämmelser införas som reglerar en exploaterings omfattning, antal våningar, var inom kvarteret olika byggnader får uppföras, byggnadernas utformning med mera. Planen kan även innehålla bestämmelser om att bevara byggnader eller att anpassa nya byggnader till områdets karaktär.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.