Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 16:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/virusets-spridningstakt-minskar-i-stockholms-lan/

STHLM

Virusets spridningstakt minskar i Stockholms län

Jämfört med förra veckan har coronavirusets smittspridningstakt avtagit något i Stockholm län. Det uppger Region Stockholm på onsdagen.

DN Text

Beträffande de områden som i förra veckan noterade en något högre ökningstakt så har denna ökning inte fortsatt.

Coronavirusets spridning fortsätter i hela Stockholms län, men spridningstakten avtar alltså enligt veckans siffror från regionen.

– Vi ser en generell minskning. Det är mycket positivt, säger Maria Rotzén, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, till Mitt i.

I ett pressmeddelande framhåller Maria Rotzén att den avgörande faktorn för att minska antalet fall av covid-19 är att stockholmarna nu fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd.

– Att inte samlas med fler än de som bor tillsammans i hushållet, undvika att åka i kollektivtrafiken och för de som har möjlighet att fortsätta distansarbeta. Det allra viktigaste är att undvika att besöka äldre och andra riskgrupper som behöver vara beredda på att isolera sig ytterligare ett antal veckor framåt, säger Maria Rotzén och poängterar också vikten av social distansering.

– Det är två meters avstånd som är riktmärket för att kunna minska smittspridningen. Det gäller både inomhus och utomhus. Två meters avstånd är ofta längre än vad man tror, säger hon.

Läs mer: 15 procent av arbetande stockholmare smittade av coronaviruset

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt