Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

"Visst hade vi kunnat köra buss trots snöoväder"

I fredags stoppades stora delar av busstrafiken i Stockholm. Händelsen, som var unik, kritiseras nu också av busschaufförer som DN.se talat med. ”Visst hade vi kunnat köra en del buss i stället för att spela rundpingis vid bussgaraget”, säger en busschaufför.

Snöovädret i fredags fick till följd att stora delar av busstrafiken i länet stängdes av och tiotusentals stockholmare hade svårt att ta sig till och från jobbet. Reaktionerna bland DN.se:s läsare lät inte vänta på sig och kritiken var hård både mot SL, bussbolag, och snöröjningen.

 Men även erfarna busschaufförer, som DN.se talat med, säger att beslutet att stänga av busstrafiken helt var att gå för långt. Chaufförerna fick i stället för att köra buss stå och hänga vid bussgaragen.

–  Vi stod och spelade rundpingis och gjorde ingenting, vilket förstås inte var helt fel, men många med mig hade gärna kört en del buss, säger en chaufför som vill vara anonym.

– Visst var det halt och det hade varit bra om snöröjningen koncentrerat sig på vissa halkkritiska platser som backar och uppförslut.

– I stan är Slussen mest utsatt. Här är det också många personbilar som fastnar och snurrar runt, vilket i sin tur gör att busstrafiken stoppas.

Kritiken har varit särskilt hård mot blåa bussarna, som inte klarar snö?

– De är väderkänsliga, men de röda bussarna klarar nästan vad som helst. De blå bussarna tar ju mycket folk och går att köra under större delen av året, så själv tycker jag de är bra.

Men du menar att ni kunde ha kört mer buss?

– De röda bussarna hade vi kunnat köra mera. Och det var flera av oss chaufförer som tyckte att vi kunnat köra, speciellt på eftermiddagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.