Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Volontärarbete blev deras räddning i väntan på asyl

För knappt två år sedan flydde 20–årige Nabil Abo Shanab krigets Syrien. I dag volontärarbetar han i Rödakorshuset i Kungens kurva i väntan på Migrationsverkets beslut.

– Här kan jag hjälpa människor som har det ännu svårare än jag.

– Jag hade precis skrivit in mig på universitetet där jag skulle börja studera ekonomi när vi blev tvungna att fly. Jag hade inget val, alternativet var att bli inkallad i armén, bli kidnappad eller dödad.

Han heter Nabil Abo Shanab och är 20 år gammal. För snart två år sedan flydde han från sin hemstad Lattakia i Syrien tillsammans med sin mamma och yngre bror. Av familjemedlemmarna var det bara Nabil som lyckades ta sig till Sverige.

Mamman befinner sig i dag i Turkiet och den yngre brodern är i Österrike. Själv bor han i en lägenhet i Skärholmen, hos vänner han lärt känna i Sverige.

I våras fick han besök av sin morbror som bor i USA.

– När han såg att jag inte kom ut och träffade andra människor sa han åt mig att jag skulle gå till Röda korset. Det var så jag kom att börja hjälpa till här.

I små öar av runda bord umgås volontärer med hjälpsökande från alla världens hörn i nyöppnade Rödakorshuset i Kungens kurva. Vissa sitter med rynkade pannor över blanketter som de hjälps åt att fylla i, andra samtalar med yviga gester över en portion köttbullar med sallad och formfranska som tillbehör. Nabil Abo Shanab rör sig mellan borden och samlar in disk från de besökare som precis avslutat sin lunch.

Till Rödakorshuset kommer nyanlända, EU-migranter och papperslösa för att få sig en varm dusch, tvätta kläder och få någonting att äta.

– Här kan jag hjälpa människor som har det ännu svårare än mig, och jag har fått massor av nya vänner. Det betyder jättemycket, förklarar Nabil Abo Shanab.

I dag är han där och hjälper till så ofta han kan. Han diskar, städar, delar ut kläder och hjälper till att laga maten.

– Jag skulle vilja bli bättre på att laga svensk mat. Nu lagar jag mest arabiska rätter, berättar han och ler ursäktande.

Farouk Hamzaoui är projektledare för verksamheten som startade i maj i år. Han har arbetat inom Röda korset sedan början av 90-talet och märker tydligt av att viljan att engagera sig som volontär i sociala projekt tagit en vändning det senaste året.

– På 90-talet var det lätt hitta människor som ville ställa upp. Då var de flesta ”60–plus”. Under 2000-talet blev det svårare men nu har det vänt igen, och de flesta som söker sig hit nu är 18–30 år.

När Farouk Hamzaoui upptäckte att allt fler hemlösa EU-migranter och papperslösa sökte sig till Röda korsets kontor på Södermalm förstod han att det behövdes ytterligare en lokal. En lokal som kunde erbjuda mer.

– Folk sökte sig till Mariatorget av naturliga skäl. De såg den stora Röda korset-flaggan. Men det är ett kontor och inte en samlingslokal som den här.

Farouk Hamzaouis första ambition var att starta ett center som hemlösa kunde vända sig till för mat, kläder och vård. Att flyktingar själva deltar som volontärer i verksamheten tillkom när Farouk märkte att allt fler asylsökande sökte sig till Röda korset för att få hjälp att hitta en meningsfull sysselsättning.

– Här möts kulturer från hela världen och det skapar en fantastisk atmosfär. Vi kan erbjuda svenskundervisning, juridisk rådgivning och möjligheten att träffa en sjuksyster – men framför allt kan vi ge medmänsklighet. Många här befinner sig i en svår psykisk situation som inte blir bättre nu när vintermörkret och kylan kommer.

Mitt i den spartanskt inredda lokalen står en medelålders kvinna vid ett bord och förser besökarna med kaffe och te. På arabiska ställer hon en fråga till en man som står och väntar med en kaffemugg i handen. ”Marocko” svarar han. Hon nickar igenkännande och välkomnar honom på engelska och svenska.

Kvinnan heter Nohad Abd Al Rahman. Trots att hon har tillgång till både mat och tak över huvudet har hon precis som Nabil Abo Shanab goda anledningar att besöka Rödakorshuset så ofta hon kan. I två månader har hon nu kunnat byta tristessen på asylboendet i Farsta strand mot volontärarbete i Kungens kurva.

– Det här är det bästa som har hänt mig sedan jag kom till Sverige för över ett år sedan. Här kan jag hjälpa andra människor. Det gör mig lycklig, berättar hon.

Rödakorshuset har öppet tisdag till torsdag från klockan åtta på morgonen till tre på eftermiddagen. På morgnarna kommer volontärerna dit och förbereder dagens lunch. Under tiden ges besökarna möjlighet att tvätta kläder, vila i lokalens vilorum, ta en dusch eller bara umgås med andra besökare och volontärer.

Mellan ett och tre håller volontärer i svenskundervisning för papperslösa och EU-emigranter – men även för de asylsökande som själva är där och volontärarbetar.

Nohad Abd Al Rahman berättar att hon ibland åker dit på måndagar också för att städa och förbereda lokalen inför tisdagens aktiviteter.

Att det är tidsödande att åka från asylboendet i Farsta strand till Kungens kurva ser hon inte som ett problem.

– Tid har jag gott om. Innan jag hjälpte till här hade jag inget annat att göra än att äta och sova. Nu är jag upptagen med meningsfulla aktiviteter; jag hjälper andra människor och får chansen att lära mig svenska.

– Häromdagen var det en kvinna på asylboendet som frågade mig om jag fick betalt för mitt arbete här. Jag frågade vad det har för betydelse – jag har ju allt jag behöver för att överleva. Här får jag betalt genom chansen att göra något för andra människor. Det är bra för mig.

Nohad Abd Al Rahman har levt som flykting i hela sitt liv. Hon har palestinskt ursprung men föddes i Libanon. Efter att hennes man fått jobb i Libyen flyttade familjen dit. När landet sedan föll samman efter den arabiska våren flydde hon med sin son, dotter och två barnbarn från Benghazi över Medelhavet.

– Mina barnbarn är fjärde generationen i min familj som föds som flyktingar. Jag har inte valt att bli flykting och det har inte de heller.

För första gången ser hon chansen att skaffa sig en fast punkt, ett hem. En dröm hon delar med alla hjälpsökande och flera av volontärarbetarna i Rödakorshuset.

Ett högt sorl breder ut sig i matsalen som sakta men säkert fylls med människor som ska delta i eftermiddagens svenskundervisning. Nabil Abo Shanab skyndar sig att plocka undan det sista efter dagens lunchservering.

Precis som Nohad Abd Al Rahman har han ingen aning om när han kan tänkas få ett besked från Migrationsverket. Men han vet vad han vill göra i framtiden.

– Jag vill lära mig svenska och avsluta mina ekonomistudier. Jag vet att det kommer att dröja, men det är vad som skulle vara bäst för mig.

Rödakorshuset

Verksamheten går delvis ut på att bistå hemlösa med, kläder, mat, tvättmöjligheter och tillgång till dusch. Svenskundervisning, samhällsinformation och medmänskligt umgänge är också delar i verksamhetsplanen.

Asylsökandes intresse att engagera sig i volontärarbetet har gjort att målet med projektet vuxit från att tillhandahålla ett akutcenter för hemlösa till att vara ett första steg i nyanlända, papperslösa och EU-migranters integration i samhället.

Projektet engagerar ett 50-tal volontärarbetare.

Utöver dagverksamheten håller Rödakorshuset även i språkverkstäder och kvinnogrupper på kvällstid två dagar i veckan.

Källa: Röda korset

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.