Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/volvo-fortsatt-fortegna-om-autobromsande-bilar/

STHLM

Volvo fortsatt förtegna om autobromsande bilar

00:52. På en av Sveriges mest trafikerade motorleder automatbromsar vissa Volvobilar – helt utan anledning.

Volvo vill inte berätta om de har haft kännedom om bilar som autobromsar utan anledning på Essingeleden – trots att uppgifter tyder på det. Bilägare som upplever fenomenet ska vända sig till företagets kundtjänst, skriver presstalespersonen Annika Bjerstaf i ett mejl.

Rätta artikel

Sedan DN skrev om autobromsande Volvobilar på Essingeleden har ett stort antal läsare hört av sig med liknande bekymmer. Trafikverket, som ansvarar för driften av Essingeleden, har utrett frågan och haft personal på plats.

Enligt uppgifter till DN har anställda på Volvo känt till problemet och provkört i kurvan. DN har vid upprepade tillfällen frågat företagets pressavdelning om de har haft kännedom om problemet och om de avser att göra något åt saken – utan att få något svar.

”Jag kan egentligen bara upprepa de svar du fått tidigare som är de svar vi har. Jag vill samtidigt understryka, som jag även skrev i mitt förra mejl, att vi tar alla kunder på största allvar och vill att de ska känna sig säkra och trygga i våra bilar. De får gärna vända sig direkt till oss via vårt kundcenter, till en Volvoverkstad för en analys av sin bil, för att ställa frågor om systemet eller bara för att diskutera om de upplevt några olägenheter. Vi förstår att det kan upplevas som obehagligt om bilen skulle autobromsa utan synbar anledning.”, skriver företagets presstalesperson Annika Bjerstaf i ett mejl till DN.

När DN kör en Volvo V70 från 2016 bromsar bilen utan anledning på samma plats på Essingeleden. Foto: Fredrik Funck

Volvo har tidigare uppgett att det finns begränsningar med autobromssystemet, som kan bero på bland annat snö, is, ljus och dålig skyltning. De vill inte berätta hur många rapporter de har fått in beträffande autobromsningar. Volvo har däremot inte hört om några olyckor eller incidenter på grund av begränsningar med autobromssystemet.

De fordon det handlar om är nyare Volvobilar med farthållare. Om farthållaren är påslagen autobromsar vissa modeller hårt utan någon synbar anledning på Essingeleden i norrgående riktning i höjd med Tomteboda.

DN prövade med en Volvo V70 från 2016 och samma sak hände flera gånger i rad. Vi har fått mejl från läsare som har modell XC70, XC60 och V60, men har inte hört om att bilar från 2018 eller senare har haft problemet.

Trafikverket har tidigare fått rapporter om problemet och har undersökt det på plats. De kom inte fram till någonting.

Experter på Volvo har tittat på DN:s film av fenomenet, men kunde inte dra några slutsatser, skriver Annika Bjerstaf i ett mejl.