Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 01:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/vrakningshotad-fyrabarnsmamma-far-bo-kvar/

STHLM

Vräkningshotad fyrabarnsmamma får bo kvar

Sundbybergs kommun har dragit tillbaka hotet om vräkning. Foto: TT

Fyrabarnsmamman Justine Nansubuga får bo kvar i sin lägenhet i Sundbyberg. Kommunen har dragit tillbaka hotet om vräkning och förlängt hennes kontrakt. 

DN har tidigare skrivit om deltidsundersköterskan Justine Nansubuga och hennes fyra barn. Efter att Justine inte betalat sina hyror i tid beslutade socialtjänsten i Sundbybergs kommun att säga upp kontraktet till lägenheten – trots att anhöriga sagt att de kan betala skulderna och se till att framtida inbetalningar görs.

Nu har socialtjänsten ändrat sig och ger Justine en sista chans. Hon och barnen får bo kvar.

– Barnen är jätteglada. Det här är deras hem. Jag berättade det precis för dem. Det var känslomässigt, säger Justine.

På grund av Justines betalningssvårigheter var det socialtjänsten och inte hon som stod på hyreskontraktet. Karin, som är farmor till två av Justines barn, har tidigare hjälpt Justine betala hyran när hon var föräldraledig. När Justine hade problem denna gång så erbjöd sig Karin att betala skulderna och gå i god för framtida hyror.

Trots det ville inte Sundbybergs kommun förlänga kontraktet och hotade med att involvera Kronofogden – vilket formellt sett gör det till en vräkning.

– Vi har varit på ett möte i dag med enhetschefen på socialtjänsten. De har låtit en utomstående advokat kolla på situationen och kommit fram till att Justine får en sista chans mot att jag betalar skulderna, säger Karin.

I förlängningen är tanken att Justine själv ska ta över hyreskontraktet.

– Jag har två år på mig att visa att jag kan betala i tid. Gör jag inte det gäller en månads uppsägningstid. Men om jag sköter mig så går vi tillbaka till tre månaders uppsägningstid, och går det bra så ska jag ta över kontraktet, säger Justine.

En anledning till att Justine tidigare haft svårigheter är att hon har släkt i Uganda som hon hjälpt ekonomiskt.

– Jag har syskon där, och är en person som bryr sig och kan inte låta dem vara sjuka och må dåligt. Men nu ska jag se till att hyran betalas oavsett vad, säger Justine.

Karin har bett om att inte ha med sitt efternamn i artikeln av privata skäl.