Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Wikström: ”Helt oacceptabelt att mammor skickas till Finland”

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) kritiserar landstingen för dålig planering av vård för de för tidigt födda. Att mammor skickas till Finland är helt oacceptabelt, enligt Wikström.

– Blivande föräldrar ska inte behöva skickas till utomlands för att föda sina barn. Jag har själv en dotter som är född sex veckor för tidigt, och vet hur viktigt att i det skedet känna trygghet och att vården finns så nära det bara går. Det här är något vi borde klara inom Sverige gränser, säger Gabriel Wikström.

Är du förvånad att det var så här illa?

– Ja, därför att det här är förmodligen de sköraste patienterna som vi har i Sveriges hälso- och sjukvård. Sverige har varit världsledande på det här området under väldigt många decennier. Det är väldigt oroande om vi riskerar den här typen av vård när vi tvingas skicka patienter utomlands.

Som DN rapporterat är bristen på intensivvårdplatser inom neonatalvården, för mycket för tidigt födda barn, nu så akut att blivande mammor i tre fall skickats till Åbo. Ansvaret för detta lägger ministern på landstingen.

– Landstingen behöver ha en mycket bättre planering för den här typen av vård, dels inom det egna landstinget, men de måste också ha en bättre samverkan med omgivande landsting. För tidigt födda barn är förmodligen de mest utsatta och sköra patienter vi har. Vården måste prioriteras på ett helt annat sätt än man gjort hittills.

Att vårdplatser inte kan hållas öppna beror på personalbrist, i det här fallet på neonatalsjuksköterskor.

– Här har regeringen inlett en satsning på att bygga ut antalet utbildningsplatser, speciellt när det gäller specialistsjuksköterskor. Men landstingen måste göra mer när det gäller organiseringen av arbetet för att behålla den personal som finns.

Gabriel Wikström pekar på att regeringen i årets budget skjutit till drygt 500 miljoner kronor för förbättringar i förlossningsvården, bland annat för personalförstärkningar.

– Det är en tydlig fingervisning från regeringen att den här vården ska prioriteras. Då gäller det landstingen tar signalen på allvar.

Läs mer: Blivande föräldrar skickas till Finland

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.