Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/yasins-forsvarare-overklagar-haktningsbeslut/

STHLM

Yasins försvarare överklagar häktningsbeslut

Poliser utanför entrén till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt när Vårbyrättegången inleddes.
Poliser utanför entrén till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt när Vårbyrättegången inleddes. Foto: Anders Wiklund/TT

Rapartisten Yasin Mahamoud, som står åtalad för inblandning i kidnappningsförsöket på en annan känd rapartist, vill släppas fri från häktet. Samtidigt kommer besked om att han ska få 100.000 kronor i skadestånd från Justitekanslern för en tidigare häktesperiod.

TT Text

– Det är inte proportionerligt att han sitter fortsatt häktad när det är andra åtalspunkter som behandlas och det drar ut på tiden, säger advokat Frida Wallin till DN.

Hon och hennes klient har också överklagat beslutet om fortsatta restriktioner.

– Det har skett en bevisupptagning i tingsrätten och de som är berörda har lämnat sina uppgifter, däribland min klient. De finns ingen risk att han utan restriktioner skulle kunna påverka utredningen i någon riktning, säger Frida Wallin.

På tisdagen kom också besked från Justitiekanslern att Yasin Mahamoud ska tilldelas 100.000 i skadestånd, något Aftonbladet var först med att rapportera om. Artisten får ersättning eftersom han satt häktad i nästan tre månader för inblandning i ett mord, men den förundersökningen lades sedan ner utan åtal.

– Det var väntat. Han satt oskyldigt häktad och då ska han ha rätt till ersättning för det, säger Frida Wallin.

Yasin Mahamoud står nu åtalad för stämpling till människorov, alternativt förberedelse till människorov. Han förnekar brott.

I april förra året ska en annan rapartist ha blivit förd till en lägenhet, där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var enligt åklagarna att pressa artisten på pengar.

Redan en tid innan hade ett ”misslyckat” kidnappningsförsök ägt rum. Mahamoud anklagas för att, under förespegling om ett musikaliskt samarbete, ha försökt locka fram den utsatte rapartisten. Planerna avbröts dock.

Anklagelserna mot Mahamoud är del av ett stort åtal mot 30 personer, varav många har koppling till det så kallade Vårbynätverket. I samband med att förhandlingen kring kidnappningen avslutades beslutade Södertörns tingsrätt att Yasin Mahamoud ska vara fortsatt häktad i väntan på dom.

Läs mer:

Rapparen Yasin Mahamoud i rätten: ”Jag ville förhala processen”

18-åringens föräldrar i rätten: ”Han har mått dåligt, väldigt dåligt”

Ämnen i artikeln

Vårby
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt