Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Ygeman: Riktade insatser ska slå ut brottsligheten

Anders Ygeman, inrikesminister.
Anders Ygeman, inrikesminister. Foto: Roger Turesson

Samhället har delvis svikit förorten, menar inrikesminister Anders Ygeman (S).

– Vi behöver riktade insatser för att slå ut den grova organiserade brottsligheten och fler poliser i utsatta områden, för att skapa förtroende och trygghet, säger han.

Anders Ygeman deltog på måndagen i en debatt med rubriken ”Är förorten otrygg för företagen?” på Stockholms handelskammare. I en rapport, som DN nyligen har skrivit om, konstaterar Handelskammaren att brottslighet är ett problem för företagare i fattiga förorter.

Var fjärde företagare där har fått försämrade möjligheter att bedriva verksamhet på grund av brottslighet. Vart tionde företag överväger att lägga ner eller flytta verksamheten. I Norsborg, Hallunda och Skarpnäck uppger drygt hälften av de tillfrågade företagarna att hot, våld och brottslighet påverkar utbudet av service negativt.

– Tryggheten ökar i nästan hela samhället, 64 procent har högt förtroende för rättsväsendet. Men otryggheten ökar för en grupp – de som har två utrikesfödda föräldrar – och de som bor i socialt utsatta områden är mindre trygga än andra. Vi ser ett glapp här, säger Anders Ygeman.

Men han kritiserar också företagarna för att de inte har agerat mot vrakpriser:

– Ni har inte sett det systemhotande i att någon kan erbjuda en produkt fem–tio procent billigare.

Imran Ahmad, som driver ett bolag i bygg- och fastighetsbranschen i Fittja, har utsatts för fem inbrott på 15 år.

– Det borde vara noll inbrott. Men kriminaliteten har blivit mycket råare, kriminella säljer droger offentligt, de är inte rädda för polisen längre. De är inte rädda för någonting, de är beväpnade, säger han.

Företagare måste finnas – för att skapa arbetstillfällen i förorten – om vi ska klara integrationen, menar Imran Ahmad.

– Vi har haft tio femton år med växande ekonomiska klyftor i samhället, stigande arbetslöshet och sjunkande skolresultat. Det går inte att vända utvecklingen bara med hjälp av rättsväsendet, men det går att göra mycket för att öka medborgarnas trygghet, säger Ygeman.

Han tar Södertälje som positivt exempel, där polis och myndigheter tillsammans agerat mot den organiserade brottsligheten och fått en mängd fällande domar.

– Det ska vi göra i fler områden, med en lokal samverkan mellan myndigheter kan vi plocka av kriminella den poppiga livsstilen. Du kan inte gå på bidrag och ha en 10.000-kronorsklocka, du kan inte vara hos kronofogden och köra en fin bil, säger han.

Nästa steg, enligt Anders Ygeman, är att slå mot den illegala arbetskraften. Polisen bör kunna gå in och göra kontroller på, exempelvis, ett företag som erbjuder handtvätt av bilen för 95 kronor.

– Vi ska också tänka tanken att fler myndigheter ska bort från innerstan och ut i förorten, för att skapa fler riktiga jobb i förorten och för att bryta den ömsesidiga misstron, säger han.

Läs även: DN Debatt: ”Regeringen glömmer de utsatta områdena”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.