Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Youtube-tiggare fick noll kronor på Stureplan

Två timmars tiggande på Stureplan gav inte en enda krona. I Rinkeby däremot skänktes 245 kronor på mindre än en timme. Det blev resultatet när Konrad Ydhage från Youtubekanalen STHLM Panda gav sig ut för att testa hur det är att tigga.

Är det här på riktigt?

– Ja, det är det. Hela idén bakom STHLM Pandas filmer är att visa hur människor i samhället reagerar i olika situationer.

Hur kom ni på idén?

– Vi började på Stureplan, men eftersom det inte gick så bra så ville vi se om det blev någon skillnad om vi gjorde samma sak i förorten. Anledningen till att det blev just Rinkeby är att många av våra tittare har hört av sig och tyckt att vi borde göra någonting där.

Hur kändes det att tigga i ­respektive område?

– Det var en oerhörd skillnad på bemötandet. De som inte kunde ge mig något i Rinkeby stannade upp och pratade med mig en stund i stället. Jag blev sedd på ett helt annat sätt än vad jag blev på Stureplan, det fanns en medmänsklighet.

– Det hela gick ut på att de som skänkt pengar fick tillbaka dubbelt så mycket. Många förstod inte varför. Men när de förstod att det var ett socialt experiment blev alla i stället väldigt glada.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.