Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Yrkeslinjer kan leda till högskola

Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister. Other: Janerik Henriksson/TT

Regeringen vill att gymnasiets yrkesprogram ska få tillbaka högskolebehörigheten. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) hoppas kunna lägga fram ett lagförslag i höst.

Anledningen är att alldeles för få elever söker yrkesprogrammen, vilket hotar kompetensförsörjningen i många yrken. DN skrev i torsdagens tidning om situationen i Stockholmsregionen.

– Kurvan för sökande till yrkesutbildningarna går ner – samtidigt som det behövs plåtslagare, lastbilsmekaniker och alla möjliga yrkesutbildade, sade Stockholms skolborgarråd Olle Burell (S).

Och det gäller inte bara Stockholm, enligt Anna Ekström, utan är ett problem i hela landet.

– Det medför också att det finns en stor risk för att yrkesprogram läggs ned. De är dyra och kräver stora investeringar. För det industritekniska programmet till exempel krävs jättedyra maskiner, och helst moderna maskiner för att ungdomarna ska få en bra utbildning, säger hon.

För en liten kommun är det väldigt svårt att klara av det, menar Anna Ekström, det kräver en tydligare regional planering – och ett ökat statligt ansvarstagande – men är ändå svårt.

– Det är flera problem som förstärker varandra och riskerar att ge en nedåtgående spiral, säger Anna Ekström.

Jag tror att den förra regeringen gjorde ett stort misstag som tog bort högskolebehörigheten för yrkesprogrammen.

Det finns inte en enskild lösning på problemet, menar hon, utan det krävs många insatser. Attraktionskraften hos yrkesprogrammen måste stärkas och föräldrar och ungdomar få information om att det är bra utbildningar som leder till goda utsikter på arbetsmarknaden.

– Nu utmålas de som program för skoltrötta. Jag tror att den förra regeringen gjorde ett stort misstag som tog bort högskolebehörigheten för yrkesprogrammen.

Kort efter att Anna Ekström tillträdde som minister tog hon emot en utredning om högskolebehörighet. Utredningens förslag var att de skulle få tillbaka den, men att det skulle finnas en möjlighet för eleverna att välja bort högskolebehörighet.

– Vi jobbar med förslaget just nu och jag hoppas kunna lägga fram det i höst. Då kommer möjligheterna för de elever som går yrkesprogrammen att öka jättemycket, säger Anna Ekström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.