Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ytterligare-en-krog-har-fatt-stanga-i-stockholm/

STHLM

Ytterligare en krog har fått stänga i Stockholm

Ytterligare en krog i Stockholm får nu stänga. Bilden är en genrebild.
Ytterligare en krog i Stockholm får nu stänga. Bilden är en genrebild. Foto: Leif R Jansson/TT

Efter helgens inspektioner har ytterligare en krog i Stockholm tvingats stänga av smittskyddsskäl. Trots att miljöförvaltningen gör inspektioner flera dagar i veckan syns ingen positiv trend, menar enhetschef Peter Brådenmark.

– Jag tycker faktiskt inte att det är någon förbättring, säger han.

Under lördagen genomförde miljöförvaltningen på Stockholms stad 19 inspektioner, för att se så att krogar runt om i staden följer Folkhälsomyndighetens regler för att stoppa spridningen av covid-19.

Inspektionerna gjordes i Hägersten, i City och på Södermalm och fyra barer och restauranger avvek från Folkhälsomyndighetens regler. Två av dessa rapporterades sedan vidare till Smittskydd Stockholm som valde att stänga ett av dem.

Det gäller Monky bar på Sveavägen i centrala Stockholm. I smittskyddets beslut står att tre besök har gjorts på Monky bar av miljöförvaltningen och polisen. Bedömningen är att det har förekommit trängsel och att verksamheten inte gjort tillräckligt för att åtgärda detta.

– Det har varit för mycket bord och stolar och det i sig har skapat trängsel, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Kommunen har kontrollerat Stockolms krogar sedan i slutet av mars. Nu genomförs inspektionerna minst fyra dagar i veckan. Sedan helgen den 25 april har kontrollerna fördubblats. Men trots att nu sammanlagt nio krogar tvingats stänga tycker Peter Brådenmark inte att man ser en ökad medvetenhet bland krögarna.

– Vi har ändå fortsatt en tredjedel till en fjärdedel som får avvikelser så jag tycker faktiskt inte att det är någon förbättring, säger han.

Att problemen fortsätter har både med krögarna och med besökarna att göra, menar Peter Brådenmark.

– Den stora massan av de här krogägarna försöker följa reglerna. Men så har vi gästerna som ju senare på kvällen blir dricker allt mer och då blir det rörigt och stökigt och då bryr man sig inte trots att personalen säger till, säger han och fortsätter:

– Vanligtvis avvisar krogarna människor som beter sig dumt och det kan de ju göra även nu. Så det är inte omöjligt det här, men det är ett delat ansvar som både krogägare och besökare måste ta.

Efter att en krog stängs kan verksamheten åtgärda de problem som myndigheterna hittat och då få öppna igen, men endast efter att ytterligare en kontroll gjorts och kommunen har bedömt att krogen uppfyller kraven. Beslutet kan även överklagas till förvaltningsrätten.

Sedan den 25 mars har Stockholms stad inspekterat totalt 357 krogar varav 84 har haft avvikelser. Sex av de nio krogar som har stängt har öppnat igen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt