Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/ytterligare-forsening-for-jattebygge-pa-sodermalm/

STHLM

Ytterligare försening för jättebygge på Södermalm

Bostadsbyggandet vid Rosenlundsparken som avstannade i våras står fortfarande still. Foto: Jonas Lindkvist

Prognosen var att fortsätta bygga de 129 lägenheterna på Södermalm efter sommaren – men arbetet har fortfarande inte satt igång. Nu är planen att produktionen ska starta igen i oktober, enligt SVT. 

I juni kunde DN avslöja att bygget av två nya stora bostadshus vid Rosenlundsparken på Södermalm i Stockholm hade avstannat till följd av att entreprenören BTH Bygg tvingades in i en företagsrekonstruktion. Därmed blev bygget, värt närmare 500 miljoner kronor, uppskjutet. Ingen av de 129 planerade lägenheterna hade då hunnit bli färdiga. 

Då var planen att Stockholmshem, som är beställare av projektet, skulle kunna få igång produktionen igen efter sommaren. 

– Prognosen är att vi hoppas komma igång som tidigast efter sommaren. Vi kan inte säga när det blir inflyttning. Vi har inte kommit dithän i processen än. Preliminärt skulle det ha varit inflyttning i husen nu i vinter. Men så blir det garanterat inte, sade Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem, då till DN. 

Men produktionen står fortfarande still. Anledningen är att de nödvändiga upphandlingarna ännu inte är färdiga, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt Åsa Stenmark kommer den delen av processen vara klar senare under månaden.  

– Tanken är att produktionen ska starta igen i oktober, men än är inget inflyttningsdatum satt. Alla upphandlingar måste vara klara innan vi vet när det är klart för inflyttning, säger Åsa Stenmark till SVT. 

Flera olika entreprenörer kommer nu att användas för att få klart bygget. 16.000 personer har visat intresse för de 78 lägenheter som hittills har varit tillgängliga för anmälningar. 

– För oss är det positivt. Vi får större kontroll över underentreprenören men samtidigt får vi ett större samordningsansvar, säger Åsa Stenmark till SVT. 

Läs mer: Jättebygge på Södermalm står still – entreprenör drar sig ur 

Läs mer: Dyra lägenheter står tomma mitt i bostadskrisen