Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/yxmordare-i-tumba-overklagar-till-hogsta-domstolen/

STHLM

Yxmördare i Tumba överklagar till Högsta domstolen

Mannen i 40-årsåldern högg sin granne med 21 yxhugg i huvudet – efter att han under lång tid hade spårat grannen med en gps-sändare på hans bil. Straffet blev 14 års fängelse. Nu vill den dömde mördaren att Högsta domstolen friar honom helt.

Den man i 40-årsåldern som i somras dömdes för mordet på en annan man i december förra året sätter sitt hopp till Högsta domstolen, HD, om att få bli frikänd. I en överklagan daterad den 23 september vill mannen att HD ska fria honom helt. I andra hand vill han att gärningen ska bedömas som dråp och att han ska få villkorlig dom. 

Det var den 7 december som polisen kom till en adress i Tumba efter larm om ett allvarligt bråk tidigt på morgonen. Kort därefter kunde man konstatera att den ene mannen hade avlidit. En man i 40-årsåldern greps på platsen efter vittnesmål om att ett tillhygge hade använts. 

Senare stod det klart att den misstänkte mördaren hade använt en yxa och att tingsrätten inte bedömde att våldet mannen hade använt var befogat trots mannens hänvisningar till självförsvar. 

– Vid en samlad bedömning har tingsrätten kommit fram till att det har funnits alternativa handlingssätt för den dömde redan när det första hugget utdelades med yxan, har rådmannen Elin Carbell Brunner sagt.

Totalt hade mannen i 40-årsåldern utdelat 21 yxhugg i huvudet på den andre mannen. Det stod också klart under rättegången att han dessförinnan hade monterat en gps-sändare på den andre mannens bil och på så sätt övervakat honom under lång tid. 

Tingsrätten noterade att mannen i 40-årsåldern hade en allvarlig psykisk störning och dömde honom därför till rättspsykiatrisk vård den 12 juni i år. Hovrätten ändrade sedan påföljden till 14 års fängelse med motivationen att mannen inte har ”begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning” och därför kan dömas till fängelse. 

Det är ännu inte avgjort om HD kommer att ta upp fallet eller inte.