Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/17-ariga-polismordaren-i-brak-i-fangelset/

SVERIGE

17-åriga polismördaren i bråk i fängelset

Kumlaanstalten.
Kumlaanstalten. Foto: Per Knutsson/TT

Den 17-årige pojken som sköt ihjäl en polisman i Göteborg är nu misstänkt för att flera gånger ha slagit och hotat medfångar på fängelset i Kumla.

Minst en händelse är polisanmäld, skriver Göteborgs-Posten.

TT Text

17-åringen har också varnats flera gånger för hur han uppträtt mot personalen.

Han dömdes i november till åtta års fängelse för mord på polismannen Andreas Danman. Dådet skedde sent en junikväll i stadsdelen Biskopsgården.

Domen i Göteborgs tingsrätt överklagades inte. Nu avtjänar 17-åringen sitt straff i Kumla.

Pojken har dock redan varit inblandad i flera händelser som tillsammans kan försena hans frigivning.

Vid ett tillfälle såg personalen att en fånge var skadad. I hans rum fanns också en blodig handduk. En övervakningsfilm visade att 17-åringen varit inne på rummet, tillsammans med andra fångar, i flera minuter tidigare samma dag. Händelsen är polisanmäld.

En tid senare förde 17-åringen in en annan fånge på ett rum, varpå fyra interner till följde efter. Den först införde kom sedan ut med ena handen framför ansiktet, som om han blödde.

Och på julafton fångade en kamera att 17-åringen sparkade och slog en medfånge.

Pojken har även vid flera tillfällen uttryckt sig illa om personalen, bland annat en gång när han i samband med en larmsituation nekades att få sin medicin.

– Jag blir jättearg när jag inte tar min medicin. Jag ber om ursäkt, sade 17-åringen då efteråt, enligt Göteborgs-Posten.

Läs mer:

Minuten som ledde fram till mordet på polismannen i Göteborg

Den dömde polismördaren överklagar inte

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt