Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/18-ariga-elin-dodades-med-hammare-och-gomdes-i-tradgarden/

SVERIGE

18-åriga Elin dödades med hammare och gömdes i trädgården

Blommor och ljus lämnades vid en minnesplats i Höör efter 18-åriga Elin Klintebergs död i mars i år.
Blommor och ljus lämnades vid en minnesplats i Höör efter 18-åriga Elin Klintebergs död i mars i år. Foto: Johan Nilsson/TT

Elin Klinteberg från Höör hann bara bli 18 år. På måndagen ställdes hennes 27-årige vän inför rätta, misstänkt för att ha mördat henne med en hammare och sedan grävt ner henne i trädgården.

Han är klädd i svart tröja och blickar stadigt ner i bordet framför sig. Den 27-årige mannen, misstänkt för att ha mördat 18-åriga Elin Klinteberg i Höör, rättar ibland till sina glasögon men ser sällan upp. Framför honom i salen i Lunds tingsrätt sitter Elin Klintebergs familj.

Det var den 30:e mars i år som 18-åriga Elin anmäldes försvunnen. Hon hade inte kommit hem som hon brukade, och inte heller hört av sig till sina föräldrar. Kvällen innan hade hon spenderat med den nu misstänkte 27-åringen.

De hade känt varandra ett tag och precis som flera gånger tidigare varit i hans husbil, som stod parkerad på hans föräldrars tomt. Just den här kvällen hade de spelat brädspelet ”Sanning eller konsekvens” och druckit öl och cider. Inledningsvis berättade 27-åringen att Elin hade gått hem klockan två på natten och att allt hade varit som vanligt.

På måndagen inleddes rättegången om misstänkt mord i Lunds tingsrätt.
På måndagen inleddes rättegången om misstänkt mord i Lunds tingsrätt. Foto: Johan Nilsson/TT

Sökpådraget blev massivt. Polisens rytteri, helikopter och drönare kopplades in och släkt, vänner, grannar och bybor slöt upp. Även den nu misstänkte 27-årigen deltog i sökandet.

Morgonen därpå, den 31 mars, greps 27-åringen misstänkt för människorov. När polisen nämnde de blodspår som anträffats på en skottkärra i trädgården valde han att berätta vad som hänt. Han och Elin hade börjat bråka. Han berättar att han slagit henne med knytnävarna och en hammare. När han insåg att hon inte längre levde, grävde han ner henne i trädgården – bara några meter från husbilen.

– En kompostlåda ställs över jorden för att dölja platsen, säger åklagare Mathias Larsson.

Efter dådet städade 27-åringen upp i husbilen. Elins mobiltelefon slog han sönder. Därefter lade han flera av hennes tillhörigheter, hammaren och telefonen i plastpåsar som han dumpade i en närliggande damm.

27-åringen erkänner att han dödat Elin, men förnekar mord. Han menar att han inte haft uppsåt att döda.

– Han vidgår att han orsakat målsägandes död, men bestrider ansvar, säger försvarsadvokat Maria Grosskopf.

Mannen har under tiden i häktet genomgått en mindre rättspsykiatrisk sinnesundersökning, som visat att han inte led av en psykisk störning vid tidpunkten för brottet.

Åklagare Mathias Larsson bedömer bevisläget som gott.
Åklagare Mathias Larsson bedömer bevisläget som gott. Foto: Johan Nilsson/TT

För de anhöriga blev det en tung första dag i rättssalen. Elin Klinteberg gick sista året på gymnasiet och beskrivs av systern, som DN varit i kontakt med, som en omtänksam och varm person.

”Hon var glad, sprallig, tog ingen skit och var sig själv. Hon såg alltid livet från den ljusa sidan och var inte den som deppade ned sig för saker”, har systern sagt i förhör.

Åklagare Mathias Larsson yrkar i första hand på att 27-åringen ska dömas för mord. I andra hand vill han se honom dömd för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Han har tidigare sagt till DN att han bedömer bevisläget som mycket gott.

– Med tanke på våldet, hur kraftigt och hur omfattande det är, så menar jag att han måste ha haft för avsikt att döda henne.

Rättegången väntas pågå resten av veckan.

Ämnen i artikeln

Lund
Skåne
Höör
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt