Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/19-av-21-regioner-nar-malet-om-vaccindoserna-kommer/

Sverige

19 av 21 regioner når målet – om vaccindoserna kommer

Covid-19 vaccin från Pfizer-BioNTech, Moderna och AstraZeneca.
Covid-19 vaccin från Pfizer-BioNTech, Moderna och AstraZeneca. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots stora leveransförseningar anser nästan alla landets regioner att det fortfarande går att vaccinera den vuxna befolkningen fram till halvårsskiftet –förutsatt att kommande leveranser kommer som väntat.

Försenade vaccinleveranser har pekats ut som det största hotet mot det svenska målet att ha erbjudit doser till alla vuxna personer som vill vaccinera sig till halvårsskiftet. Hittills har samtliga godkända vaccinleverantörer dragits med förseningar och tillfälliga neddragningar i produktionen.

Men en klar majoritet av landets regioner – 19 av 21 – anser fortfarande att målet går att nå, om framtida vaccinleveranser kommer när de ska. Det visar DN:s enkät där alla regioner deltagit.

Stellan Johansson, projektledare för vaccinationen i Örebro län, säger att regionen står redo att vaccinera stora volymer varje dag.

– Men förutsättningen är att vi får vaccin. Det är helt avgörande för att vi ska klara målet, säger han.

Hur troligt det är att kommande vaccinleveranserna anländer enligt prognosen går inte att svara på från regionens håll, säger Johansson.

– Det är omöjligt eftersom det inte är vi som styr leveranserna. Vi sprattlar med och försöker anpassa oss utefter vad vi får. Vi kan inte göra annat en att ta en dag i taget.

Han säger att regionen fortfarande har ”en viss marginal” i tidsplanen. Hur mycket är däremot svårt att precisera. Men mycket hänger på leveranserna de närmaste veckorna, säger han.

– Det är helt klart ett sårbart läge, säger Stellan Johansson.

Även Region Norrbotten har svårt att bedöma hur stora marginalerna är – men räknar ändå i nuläget med att klara av vaccinmålet.

– Det är väldigt svårt att uttala sig. Men om allt kommer dagen före midsommar blir det naturligtvis svårt. Det krävs en viss tid för att kunna vaccinera på ett bra sätt. Vi behöver få doserna jämt och i ganska stora volymer. Jag kan inte säga hur stor marginalen är, men det finns så klart en bortre gräns, säger Pia Näsvall, vaccinsamordnare i Norrbotten.

En annan region som står fast vid målet är region Värmland. Om störningarna i leveranserna fortsätter kan läget däremot förändras, enligt vaccinsamordnare Anders Nordmark.

– Bara att tänka på månadsskiftet juni-juli känns väldigt långt borta. Vi kan inte planera särskilt långt fram utan måste i princip vänta in varje kommande leverans. Jag har en känsla av att man på nationell nivå kommer att behöva titta på det här. Vi i regionerna behöver arbeta utifrån realistiska förväntningar.

Två regioner – Kronoberg och Halland – har uppgett att de i nuläget inte kan lämna besked om huruvida målet kommer gå att nå.

Tidigare har Halland, Skåne och Stockholm meddelat att regionerna inte kommer hinna vaccinera den vuxna befolkningen till slutet av juni. Nu bedömer både Skåne och Stockholm att målet går att nå om vaccinleveranserna kommer på utsatt tid.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt