Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/2022-dodligaste-aret-for-skjutvald-i-sverige/

SVERIGE

2022 – dödligaste året för skjutvåld i Sverige

Polis på plats efter dödsskjutningen i Gamlegården i Kristianstad.
Foto: Johan Nilsson/TT

Efter nattens dödsskjutning i Kristianstad har 48 personer skjutits ihjäl hittills i Sverige i år.

Därmed har fler personer dödats än under hela rekordåret 2020.

I augusti sköts en gängledare ihjäl mitt på dagen inne på köpcentrumet Emporia i Malmö, och en 15-åring har erkänt dådet. Ett par dagar senare sköts en ung man ihjäl i Helsingborg. Ytterligare någon dag senare hittades en 27-årig man, som enligt uppgifter till DN har levt under dödshot, ihjälskjuten i Haninge söder om Stockholm.

Efter nattens skjutning, där en man i 20-årsåldern avled efter att ha blivit skjuten i Kristianstad, har nu Sverige nått en dyster toppnotering och året kommer att bli det dödligaste sedan man började föra statistik 2016.

Den tidigare högsta noteringen var 2020 då totalt 47 personer sköts ihjäl under hela året. 2021 låg samma siffra totalt på 46 dödsskjutningar.

Fram till den 15 september i år hade 47 personer skjutits ihjäl, enligt polisens statistik för bekräftade skjutningar i Sverige. Polisens statistik uppdateras månadsvis och är preliminär, det vill säga att den kan justeras i efterhand, till exempel beroende på en förändring i en brottsutredning. I och med nattens dåd har nu 48 personer skjutits ihjäl.

Flest dödsskjutningar har precis som de senaste åren ägt rum i Stockholmsregionen – 22 stycken hittills i år. I region Syd har det med nattens skjutning skett totalt 14 dödsskjutningar i år.

I ett mejl till DN skrev Polismyndigheten i augusti att situationen är ”särskilt allvarlig”.

”Framförallt i Stockholm, och det beror på att många av de allvarligaste kriminella konflikterna pågår där och att man löser sina konflikter med ett stort våldskapital. Därför arbetar vi med förstärkning av resurser till polisregion Stockholm”, skriver Polismyndigheten.

Vidare skriver myndigheten att de arbetar ”med att höja förmågan mot det grova våldet och gängkriminaliteten”.

”Problembilden är komplex - men vi arbetar med tydlig inriktning som bland annat handlar om att förstärka förmågan i de regioner och de brottsområden som har störst problem.”

I en skriftlig kommentar till DN i augusti efter den senaste dödsskjutningen skrev justitieminister Morgan Johansson (S) att utvecklingen är ”allvarlig”.

”Trots att vi har genomfört de största satsningarna på de brottsbekämpande myndigheterna någonsin och har fler poliser än någonsin, och trots att rekordmånga kriminella grips och döms till långa fängelsestraff så fortsätter skjutningarna. Det beror på att för varje gärningsman som vi tar, så står det minst en till bakom som är redo att fylla skorna som blir tomma” skriver han.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell har också kommenterat situationen tidigare för DN.

– Det blir bara värre och värre. Trots alla löften om att gängen ska knäckas, så blir det inte så, säger han och lägger en stor del av ansvaret på regeringen.

Läs mer:

Man död efter skjutning i Kristianstad

Ämnen i artikeln

Polisen
Kristianstad
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt