Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/21-aring-misstankt-anstiftare-till-tre-dad-i-valdsvagen/

SVERIGE

21-åring misstänkt anstiftare till tre dåd i våldsvågen

21-åringen är bland annat misstänkt för att ligga bakom en skottlossning i Dalen den 21 januari i år.
Foto: Joel Danell

Tre dagar i januari, tre dåd – en anstiftare. Nu åtalas en 21-årig man som misstänks ligga bakom tre av de våldsbrott som inträffat söder om Stockholm under våldsvågen. Fallen kommer att avhandlas i en och samma rättegång.

Den 21-årige mannen har länge varit en så kallade ”fokusperson” för polisen i Haninge. Han är tidigare dömd för en rad brott; bland annat dömdes han för grovt rån i juli 2021 efter att ha pistolhotat och knivhuggit en taxichaufför i låret för att sedan tvinga till sig chaufförens bankkort. 21-åringen fick 1 år och fyra månaders sluten ungdomsvård. Vid tillfället var han 18 år gammal.

Nu misstänks han tillhöra en av den så kallade ”Kurdiska rävens” hantlangare i Sverige. ”Räven”, som anses vara frontfigur i det kriminella nätverket Foxtrot, är efterlyst och befinner sig i Turkiet. I Stockholm ligger hans nätverk som är allierat med det så kallade Bronätverket, i konflikt med bland annat Dalen-nätverket. Den konflikten misstänks ligga bakom de flesta av de skjutningar och sprängningar som inträffat i Stockholm sedan årsskiftet.

På tisdagen åtalades 21-åringen för försök till mord efter en skottlossning som inträffade i Dalen den 21 januari. Enligt åklagaren Karin Hammar är det svårt att säga vem som var den egentliga måltavlan. Tre gärningsmän kunde gripas efter en biljakt som slutade på E4:an, vid Haga Norra. De tre är 18, 15 och 15 år och åtalas för försök till mord och grovt vapenbrott då man påträffade automatvapnet som användes vid skjutningen i bilen. 18-åringen åtalas också för narkotikabrott.

Den nu åtalade 21-åringen misstänks också ligga bakom skjutningen mot en lägenhetsdörr i Fruängen den 20 januari. Här väntas åtal väckas på torsdag. I det ärendet är ytterligare två personer misstänkta. Båda är under 15 år varför polis och åklagare bedrivit så kallade LUL-utredningar mot dem. De kan inte dömas på grund av deras låga ålder, men socialtjänsten har begärt att det ska föras bevistalan mot en av dem. I måndags rymde han från det Sis-hem där han varit placerad.

Polis på plats i Fruängen efter skottlossningen i januari.
Foto: Magnus Hallgren

Det tredje åtalet mot 21-åringen handlar om grovt vapenbrott och eventuellt även förberedelse till mord vid Haninge golfhall den 22 januari. Då försökte polisen stoppa en bil i närheten av golfhallen. Efter en kortare biljakt sprang fyra personer från bilen, i vilket man hittade ett vapen. I det här ärendet har 21-åringen suttit häktad sedan slutet av januari.

De tre olika ärendena ska nu avhandlas i en och samma rättegång som planeras att ta sin början i mitten på nästa vecka i Södertörns tingsrätt.

– Eftersom vi har en och samma misstänkt i tre ärenden där brotten har begåtts i nära anslutning till varandra så har vi valt att samplanera rättegången. Delar av bevisningen är också gemensam, säger senioråklagare Lisa dos Santos som väntas väcka åtal i sin del på torsdag.

Den misstänkte 21-åringen omhändertogs enligt Lagen om vård av unga 2018. Då missbrukade han cannabis och tramadol, men blev drogfri efter en tid på behandlingshem. Hösten 2019 var har dock tillbaka i kriminella kretsar och beskrevs då av polis som ”mycket brottsaktiv”. Han bar ofta skyddsväst. Hans föräldrar uppgav då till socialtjänsten att de kände sig maktlösa i förhållande till sonen. Han placerades i ett HVB-hem.

Enligt DN:s källor tillhör 21-åringen Bronätverket i dag. Han misstänks även ha en roll i mordet på en 15-åring i Skogås den 28 januari, ett mord som ska ha beställts av den Kurdiska räven då offret i Skogås misstänks vara den person som tillsammans med två andra sköt mot en bostad där en nära anhörig till den Kurdiska räven är skriven.

21-åringen förnekar brott i samtliga fall.

Läs mer:

Ett 90-tal frihetsberövade i våldsvågen

Hälften av de misstänka i våldsvågen under 18 år