5 min 10 sek.
Mitt i det militära skyddsområdet utanför Karlskrona, gick den 76 meter långa sovjetiska ubåten U 137 på grund i kvällsmörkret. När ubåten upptäcktes morgonen därpå gick nyheten som en chockvåg genom Sverige.
Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 9Dåvarande utrikesminister Ola Ullsten (FP), statsminister Thorbjörn Fälldin och ÖB Lennart Ljung vid en pressträff en vecka efter att ubåten gått på grund.
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bild 2 av 9En skylt på Torumskär som visar en förbjuden ubåt markerar var U 137 gick på grund. På skäret låg kustjägare beredda att storma ubåten om ordern gavs.
Foto: Daniel Costantini
Bild 3 av 9Minstationen nere i en betongbunker på Hästholmen har bevarats. Där tjänstgjorde Ulf Sejlert, t v och Lars Hidling under ubåtsdramat.
Foto: Daniel Costantini
Bild 4 av 9Pensionerade majoren Lars Hidling var 1981 en 39-årig löjtnant med order att öppna eld vid en sovjetisk fritagning av ubåten.
Foto: Daniel Costantini
Bild 5 av 9Från bunkern med minstationen på Hästholmen kunde man se Gåsefjärden med ö-barriären och havet utanför.
Foto: Daniel Costantini
Bild 6 av 9Ubåten U 137 gick på grund vid Torumskär i Gåsefjärden på kvällen den 27 oktober
Foto: Jan Collsiöö
Bild 7 av 9Den 76 meter långa ubåten var byggd 1956, men moderniserad så sent som i februari 1981
Foto: Torbjörn Andersson/Exp/TT
Bild 8 av 9Pensionerade överstelöjtnanten Rolf Lindén på Gåsefjärden. 1981 var han major och gav order om att ladda artilleriets kanoner.
Foto: Daniel Costantini
Bild 9 av 9Minstationen där Ulf Sejlert och Lars Hidling, vid periskopet, hade 1981 order att öppna eld med minorna. T v en av minorna, då laddad med 300 kg sprängmedel.
Foto: Daniel Costantini
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.