Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-31 09:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/40-aring-anvande-massagesalong-som-bordell-doms-till-fangelse/

SVERIGE

40-åring använde massagesalong som bordell – döms till fängelse

I samband med polisens tillslag mot massagesalongen i Malmö den 23 november förra året hittades både använda och oanvända kondomer i lokalen. Då greps även den i dag 40-årige ägaren.
I samband med polisens tillslag mot massagesalongen i Malmö den 23 november förra året hittades både använda och oanvända kondomer i lokalen. Då greps även den i dag 40-årige ägaren. Foto: Polisen

Massagesalongen i Malmö fungerade som en form av bordell där män köpte sex av olika kvinnor.

Nu döms den 40-årige ägaren för bland annat grovt koppleri till fängelse i 3,5 år.

– Jag är övertygad om att det finns fler liknande ställen runt om i Malmö, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.

Det var i september förra året som polisen fick uppgifter om att det såldes sex på en massagesalong i Malmö. Spaning mot lokalen inleddes och ägarens telefoner avlyssnades. Bland salongens sopor hittades kondomförpackningar, använda kondomer och gula post it-lappar där kvinnorna skrivit ned vad de tagit betalt för. Ofta rörde det sig om kontantbetalning. Massörerna hade fotograferat av lapparna och skickat till ägaren.

Det är bland annat utifrån lapparna som kammaråklagare Magnus Pettersson anser sig kunna bevisa att sexförsäljningen pågått under två års tid, från november 2018 till november 2020, och att intäkterna ska ha uppgått till minst 2,4 miljoner kronor.

Det har även förekommit ett stort antal så kallade dubbelbetalningar när kunderna har betalat med Swish eller kort. Man har gjort separata betalningar för den legala massageverksamheten och den illegala sexförsäljningen.

Malmö tingsrätt går på åklagarens linje och dömer 40-åringen för grovt koppleri till 3,5 års fängelse. Att det rör sig om grovt brott har att göra med att sexförsäljningen bedrivits i större omfattning och att den medfört betydande vinning, enligt tingrätten.

Bland bevisen finns även vittnesberättelser med flera av kvinnorna som arbetat på salongen. Under rättegången vittnade sex kvinnor, med bakgrund i såväl Sverige som olika länder i Sydostasien, om att de i mycket stor omfattning har sålt sex vid sidan av massagetjänster. Enligt domen har det varit svårt för kvinnorna att berätta om sitt arbete på salongen. De har mått dåligt och haft skamkänslor för att de sålt sex. Att de ändå arbetade kvar ska ha att göra med att de sett det som en sista utväg att försörja sig. ”Deras uppgifter är detaljerade och trovärdiga. De framstår inte till någon del som överdrivna”, enligt domen.

Att så pass många av massörerna medverkat i utredningen har varit helt avgörande för att fallet nått fram till en fällande dom, enligt åklagaren.

– Det är ett ganska omfattande polisarbete som ligger bakom. Flera av de här kvinnorna är hörda flera gånger utan att man berättat att man sålt sexuella tjänster. Men så småningom har de känt sig trygga och berättat om det, säger Magnus Pettersson.

Han är övertygad om att det pågår sexhandel på fler massagesalonger i Malmö.

– Skjuter man in samma resurser igen så tror jag att möjligheterna att få liknande utgång på andra salonger av den här typen är ganska goda, säger han.

Huruvida den typen av resurser avsätts eller inte beror på vad som annars händer i staden.

– Så som situationen har varit under de senaste åren i Malmö med flera spaningsmord i månaden så finns det inte resurser till den här typen av utredningar. Nu har den typen av skjutningar gått ner markant i staden och det har gjort att polisen haft möjlighet att resurssätta min utredning på ett sätt som gjort att vi kunnat ta det hela vägen, säger Magnus Pettersson.

40-åringen medger att han bedrivit verksamhet i lokalen, men nekar till att det förekommit någon form av sexförsäljning där.

Mannen döms även för grovt bokföringsbrott och får näringsförbud i fem år. Under den aktuella tvåårsperioden har det enligt domen förekommit påhittade anställningskontrakt och enbart en liten del av verksamheten har bokförts.

Utöver 40-åringen döms tre män för köp av sexuella tjänster.

Läs fler nyheter från Skåne här.

Ämnen i artikeln

Malmö
Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt