Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/50-aring-atalad-planerade-att-morda-kapten-klanning/

Sverige

50-åring åtalad: Planerade att mörda ”Kapten Klänning”

En 50-årig man från Åland beväpnade sig och åkte till Sverige för att leta upp pedofiler. En av dem han kartlagt var den våldtäktsdömde ex-polischefen Göran Lindberg, 74. Nu står mannen inför rätta för förberedelse till mord.

Tidigt en morgon i december ifjol åkte 50-åringen runt på småvägar i södra Sverige. I hans bil, som inretts till bostad, låg en kniv och en strumpa med en tyngd i. Mannens plan var att hitta en omskriven hästgård och söka upp dess 74-årige ägare, den före detta länspolismästaren Göran Lindberg även känd som ”Kapten Klänning”.

Göran Lindberg, som avtjänat sex års fängelse för bland annat grov våldtäkt, fanns med på en lista över sexbrottsdömda svenskar som 50-åringen sammanställt inför sin resa från Åland till Sverige. Med hjälp av Google hade 50-åringen också gjort sökningar som ”döda med kniv” och försökt ta reda på om det var straffbart att planera ett mord.

Men 50-åringen hittade aldrig hästgården. Han misslyckades även med att leta upp Göran Lindberg på en annan adress, denna gång i Mellansverige. Så småningom hamnade 50-åringen istället i Stockholm, där han tog kontakt med den psykiatriska avdelningen på Sankt Görans sjukhus.

Nu har mannen, som är finsk medborgare, åtalats för förberedelse till mord på Göran Lindberg. Enligt åklagare Lucas Eriksson har fara för brottets fullbordan ”inte varit ringa”. Förutom fynden i mannens bil och dator utgörs bevisningen av ett vittnesmål från den läkare vid Sankt Görans sjukhus som slog larm till polisen. Göran Lindberg själv är hörd i utredningen, men säger sig inte ha fått några indikationer på att han var utsatt för fara.

50-åringen själv förnekar mordplanerna och har lämnat olika förklaringar till sina eftersökningar. Vid ett tillfälle har han sagt att han ville ”läxa upp” Göran Lindberg, en annan gång att han tänkte iscensätta en brottsprovokation genom att gillra en fälla med hjälp av nakenbilder av unga flickor. I mannens dator hittades också ett antal sådana foton, vilket gör att han även åtalats för barnpornografibrott.

Av polisutredningen framgår att 50-åringen lidit av depression och psykosliknande tillstånd, något som tros ha påverkat hans handlande.

– Jag har begärt att mannen nu genomgår en rättspsykiatrisk undersökning, berättar åklagare Lucas Eriksson.

Dom i Stockholms tingsrätt väntas i slutet av mars.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt