Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/65-plussare-ska-kunna-boka-vaccin-pa-telefon/

Sverige

65-plussare ska kunna boka vaccin på telefon

Foto: Magnus Hallgren

Alla över 65 år kommer att kunna boka sin vaccination på telefon. I vissa regioner kommer de allra äldsta att kallas till förbokade tider.

TT Text

Det är Sveriges Radios Ekot som gjort en enkät som visar att alla landets regioner kommer att erbjuda telefonbokning när den stora gruppen 65 år och äldre börjar vaccineras mot covid-19. Några regioner kommer att skicka kallelser med förbokade tider till de allra äldsta, medan Region Uppsala kommer att skicka kallelser till samtliga.

– För att vara säkra på att nå alla, så får alla (i Region Uppsala) en kallelse med en bokad tid, säger Margareta Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala, till Ekot.

Det var i början av februari som Pensionärernas riksorganisation (PRO) uttryckte oro över att informationen om hur vaccinationen skulle gå till var alltför otydlig. I ett par regioner uppfattade de äldre att de dessutom måste ha ett bank-id för att kunna boka. Men som TT tidigare berättat kommer något bank-id inte att behövas.

”Regionerna kommer att göra brevutskick och informera via lokalmedia när det står klart när, var och hur vaccinationerna kommer att ske”, berättade Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och regioner (SKR), för TT.

I Ekots enkät svarar nu samtliga regioner att det kommer att gå att boka tid via telefon, antingen hos en vårdcentral eller, som i vissa regioner, hos en central telefonsupport. De som får kallelser kommer att kunna ringa och boka om, om tiden inte skulle passa.

Läs mer: Var tjugonde i Norrtälje kommun är redan vaccinerad

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt