Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/adoptionscentrum-valkomnar-en-oberoende-utredning/

Sverige

Adoptionscentrum: Välkomnar en oberoende utredning

04:25. Hundratals barn stals från sina föräldrar, och transporterades av flygvärdinnor till Sverige. I dag klassar Chile det som illegala adoptioner.

Svenska Adoptionscentrum uppger att de granskat all dokumentation från de chilenska adoptionerna – och kan inte se att några fel har begåtts.

Men föreningen samarbetar med brottsutredningen i Chile.

– Vi skulle välkomna en svensk oberoende utredning, säger verksamhetschefen Kerstin Gedung.

När chilenska medier avslöjade oegentligheter kring landets adoptioner 2017, riktades ljuset mot Adoptionscentrums ombud i landet i över 20 år. Hon svarade med att, via sin advokat, skicka en stämningsansökan till tv-bolaget för förtal.

Kerstin Gedung, verksamhetschef på Adoptionscentrum – som var den svenska kvinnans uppdragsgivare – säger att föreningen samarbetar med den chilenska brottsutredningen. Representanter för föreningen har träffat utredare och ansvariga ministrar i Chile.

Men Adoptionscentrum fick kännedom om brottsmisstankar mot ombudet redan på 1970-talet. En chilensk polisutredning friade henne då från alla anklagelser.

– Enligt vår mening fick vi då ett kvitto på att det inte var några fel begångna, säger Kerstin Gedung.

I ett dokument från 1975, som DN har läst, visste inte föreningen hur ombudet gjorde barn tillgängliga för adoption. En medarbetare på Adoptionscentrums huvudkontor i Stockholm skriver till Sveriges ambassad i Santiago att föreningen aldrig har fått klart för sig ”HUR hon (ombudet) arbetat och under vilka former hon har fått ta emot barnen. Vi har bara, för att uttrycka det drastiskt, tackat och tagit emot”.

Kerstin Gedung har sett brevet.

– Jag kan inte spekulera i vad en medarbetare hos oss menade när hon skrev den frasen. Men jag vet att vi åkte på kontrollresor i Chile, det gjorde även tillsynsmyndigheten. Vi visste hur vår medarbetare arbetade och en polisutredning kom fram till att inga fel var begångna, säger hon.

Rosa Carrera Tenorio i Chile letar bland dokument efter spår efter ett barn som dödförklarades på sjukhuset.
Rosa Carrera Tenorio i Chile letar bland dokument efter spår efter ett barn som dödförklarades på sjukhuset. Foto: Alexander Mahmoud

Även 2003 kom åter anklagelser mot Adoptionscentrums verksamhet. Två chilenska journaliststudenter avslöjade barnstölder som kunde kopplas till föreningens ombud i Chile.

Adoptionscentrum tog del av reportaget. Föreningen inledde en internutredning och kom fram till att inga oegentligheter hade skett. Detta beskrivs i en promemoria utfärdad i mars 2004, och som DN har tagit del av. Adoptionscentrum nämner specifikt två personer som ombudets närmaste kontakter i Chile – båda ingår i dag i den chilenska brottsutredningen.

Den ena misstänks ha registrerat hundratals barn, som senare visat sig vara stulna, på sin dåvarande adress i centrala Santiago. Den andra misstänks för att ha övertygat fattiga föräldrar att lämna sina barn till dagbarnvård, varifrån de blivit bortrövade.

– Vi har inte fått den informationen bekräftad från brottsutredaren och ännu har inga åtal väckts, säger Kerstin Gedung.

”Vi behöver förstå: vad var det som hände?”

Verksamhetschefen är tydlig med att föreningen är mycket bekymrad över situationen och berättelserna om barn som stulits från sina familjer.

– Det är fruktansvärt, säger hon.

– Vi vet inte ännu vad utredningen kommer att komma fram till. Vi behöver förstå: vad var det som hände? Det vet vi inte nu.

Adoptionscentrum i Sundbyberg.
Adoptionscentrum i Sundbyberg. Foto: Anette Nantell

Adoptionscentrum har skickat en begäran till tillsynsmyndigheten Mfof, om att en svensk oberoende utredning ska granska adoptionerna från Chile till Sverige.

– Vi skulle välkomna det, säger Kerstin Gedung.

Men enligt Mfof ingår det inte i myndighetens uppdrag att utreda tidigare förhållanden och det finns inget stöd i lagen att göra det.

Adoptionscentrums tidigare ombud i landet kommer inte att medverka i den pågående brottsutredningen, på grund av sjukdom, som har fastställts av läkare i Chile.

När DN söker kvinnan, via hennes advokat Cristian Muga, för att låta henne bemöta anklagelserna, säger han omgående:

– Om det gäller ärendet i Sverige så kommer vi inte att kommentera det.

DN:s reporter berättar att tidningen har besökt kvinnor som vittnar om hur deras barn stulits från dem eller hur de har försvunnit från dagverksamheter – och att kvinnans namn förekommer i barnens adoptionsakter. På frågan om hur hon ser på anklagelserna om att hon bidragit till stölder av barn svarar Cristian Muga:

– Jag är tacksam för att du ringer. Men vi kommer inte kommentera fallet i Sverige.

Cristian Muga avböjer även ett erbjudande om att få frågor på mejl och möjlighet att svara skriftligt.

Läs mer – DN:s granskning av brotten som har begåtts i adoptioners spår: