Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/advokaten-forlorade-sin-titel-mitt-i-ett-mal/

SVERIGE

Advokaten förlorade sin titel mitt i ett mål

De andra försvarsadvokaterna i det stora assistansmålet återvänder efter lunchpausen. Edip Samuelsson saknas i skaran.
De andra försvarsadvokaterna i det stora assistansmålet återvänder efter lunchpausen. Edip Samuelsson saknas i skaran. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

När Edip Samuelsson gick in i sal 20 i Göteborgs tingsrätt i morse var han en välkänd advokat.

Några minuter efter att dörren stängts kom nyheten att samfundet uteslutit honom.

Efter lunch hade han inte längre tillstånd att kalla sig advokat och agera som sådan. Och vid hans namnlapp i sal 20 satt i stället en kvinna.

Målet i Göteborg har pågått i veckor och handlar om en gigantisk bidragshärva kring personlig assistans. 22 personer är åtalade och en av dem har företrätts av Edip Samuelsson.

Samuelsson brukar ofta försvara det släktnätverk som just den här tisdagen har fem medlemmar som ställs till svars för det våldsamma upploppet i Hjällbo och när deras husadvokat går genom säkerhetsspärren i vit linnekostym hälsar Edip Samuelsson på flera av dem som samlats i entrén. Men den här dagen ska han inte göra dem sällskap. Han ska en våning upp till sal 20, där jättemålet kring assistansfusket inleds kl 9.15.

Göteborgsprofilen Edip Samuelsson var fram till tisdagsmorgonen advokat med bas i Göteborg.
Göteborgsprofilen Edip Samuelsson var fram till tisdagsmorgonen advokat med bas i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

När dörrarna stängs är han en profilerad och erfaren advokat i staden. Kort därefter kommer besked från Högsta Domstolen att Edip Samuelsson förlorar sin titel och utesluts ur advokatsamfundet. Orsaken är att han vid två tillfällen, enligt HD, har lämnat vidare uppgifter från häktade klienter.

Efter lunchpausen är nyheten väl känd bland Samuelssons kollegor i assistansmålet, men ingen vet vad som egentligen gäller i ett sådant här fall. Kan han fortsätta arbetet inne i sal 20, trots att han inte längre är advokat?

Svaret blev nej.

Vid återsamlingen stod Edip Samuelssons namnlapp kvar på andra bänkraden, men på stolen framför den satt i stället en kvinnlig kollega. Innan förhandlingarna återupptogs bad hon om uppmärksamhet från rättens ordförande och sa att hon ”hade några frågor”. Ordförande Eva Alin, nickade och sa att ”det kommer, men du kan se dig som det redan nu”. Det visar sig betyda att den kvinnliga advokaten ska ta Edip Samuelssons plats – både fysiskt och formellt.

Hon heter Emma Persson, driver en egen advokatbyrå, och har varit Samuelssons ersättare i det här jättemålet av praktiska och logistiska skäl vid några tillfällen redan tidigare under våren och sommaren. Nu får Persson en annan roll och av andra skäl. När rätten slutar för dagen samlas advokatgruppen runt henne och uttrycker sitt stöd. ”Det ska säkert gå fint.” ”Det är bara att köra på.”

Enligt administrationen i Göteborgs tingsrätt är Edip Samuelsson uppsatt på ett stort antal ärenden framöver. Att hitta ersättare till honom i alla dessa mål blir ett omfattande arbete.

DN har utan framgång sökt Edip Samuelsson sedan beskedet om hans uteslutning blev känt.

Läs mer från DN i Göteborg här

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt