Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 16:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/advokaten-oklart-om-morddomen-i-goteborg-overklagas/

SVERIGE

Advokaten: Oklart om morddomen i Göteborg överklagas

Advokat Hans Palm.
Advokat Hans Palm. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Den 17-åring som dömdes för mordet på polismannen i Biskopsgården är besviken över domen, säger hans advokat. Men det är inte klart om det blir någon överklagan.

TT Text

Göteborgs tingsrätt meddelade på fredagen att den åtalade tonårspojken döms till åtta års fängelse för polismordet den 30 juni.

Försvarsadvokat Hans Palm var i kontakt med sin klient kort efter att domen föll.

– Han är givetvis besviken över att han dömdes mot sitt nekande. Sedan uttryckte han även besvikelse kring att han fick fängelse och inte sluten ungdomsvård vad gäller påföljden, säger Palm till TT.

Planen var till en början att han skulle ha träffat sin klient under lördagen, men det ändrades efter att de kommit överens om att ”smälta” tingsrättens beslut. Om allt går som planerat ska de i stället mötas i veckan som kommer.

Den överhängande frågan då är om det blir ett överklagande eller inte.

Hans Palm säger att det inte finns något självklart svar på hur man väljer att göra och hänvisar bland annat till att den dömde friades för två fall av mordförsök.

– Att överklaga innebär alltid en risk, det är inget unikt för det här fallet. I tingsrätten tyckte åklagaren att min klient skulle ha tio års fängelse vid en fällande dom och däri ligger ju risken. Han har fått åtta år nu, om han klagar kan åklagaren fullfölja sin önskan om att påföljden ska bli tio år.

– Om vi överklagar blir frågan om vi ska rikta in på oss på skuldfrågan eller strunta i det och i stället försöka få till en ändring i påföljdsdelen.

Har du någon uppfattning om hur din klient mår?

– Han har inte uttryckt så stora känslor mer än den här besvikelsen.

– Men det är också svårt för mig att avgöra eftersom jag bara har pratat med honom i telefon och inte träffat honom öga mot öga, säger Hans Palm.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt