Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 18:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/akesson-om-s-etnicitetsutspel-forsoker-bara-vara-som-vi/

SVENSK POLITIK

Åkesson om S etnicitetsutspel: ”Försöker bara vara som vi”

SD-ledaren Jimmie Åkesson under slutdebatten i SVT.
Foto: Thomas Karlsson

Socialdemokraterna har vid flera tillfällen under de senaste veckorna sagt att det är viktigt att ”våga prata etnicitet” i integrationsdebatten.

– De försöker bara låta som vi i Sverigedemokraterna och locka tillbaka väljare, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

VAL 22

På fredagskvällen var det dags för slutdebatt mellan riksdagspartiernas partiledare i SVT. Ett av ämnena som avhandlades under kvällen var problemen med segregation i Sverige.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade då att det i hans parti inte ”handlar om hudfärg” när det kommer till vilka som ska få räknas som svenskar.

Han utvecklar frågan efter debatten.

– Att vi har ett etniskt splittrat Sverige är ett faktum. Men bara för att du har en annan etnicitet än den traditionellt svenska så betyder inte det att du inte kan bli svensk, säger Åkesson.

– Vår politik är att man ska kunna ställa krav på människor. Man får gärna bo här, men då måste man anpassa sig. Och vill man inte det, då finns det en massa andra länder man kan bo i.

Statsminister Magdalena Andersson (S) på väg in till slutdebatten.
Foto: Thomas Karlsson

Socialdemokraterna har gjort flera utspel under de senaste veckorna gällande just segregation och då upprepat pratat om ”etnicitet”, ”etniska kluster” och uppmärksammande ”Somalitown”. Senast i tisdags sade migrationsminister Anders Ygeman (S) i en intervju med DN att det är ”viktigt att våga prata om etnicitet”.

På frågan vad Åkesson tror att Socialdemokraterna menar med det svarar han:

– De menar ingenting med det, utan försöker bara låta som Sverigedemokraterna för att locka tillbaka de väljare som gått över till oss, säger SD-ledaren.

Även Magdalena Andersson fick efter debatten frågor om vad hennes parti menar med etnicitet och varför det enligt Socialdemokraterna är viktigt att ”våga prata” om det.

– Det vi försöker säga är att vi ser stora poänger med att vi bor blandat. Ska vi skapa ett samhälle där vi håller ihop och kan känna tillit till varandra så måste vi också mötas i mataffären, i parken, i skolan och på jobbet. Vi ska bygga mer blandade bostäder, till exempel attraktiva bostadsrätter i utsatta områden, säger Andersson.

Läs mer:

Ewa Stenberg: ”Debatten i SVT visade tydliga laguppställningar”

S-profilen Saida Hussein Moge lämnar S efter ”Somalitown”

Ämnen i artikeln

Val 2022
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt