Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-22 23:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/aklagare-i-is-malet-kvinnorna-skulle-uppmuntra-barn-att-strida/

SVERIGE

Åklagare i IS-målet: ”Kvinnorna skulle uppmuntra barn att strida”

Kammaråklagaren Reena Devgun till vänster och den åtalade till höger tillsammans med sin försvarsadvokat.
Kammaråklagaren Reena Devgun till vänster och den åtalade till höger tillsammans med sin försvarsadvokat. Foto: Johan Hallnäs/TT

En 49-åriga västsvensk kvinna är den första att ställas inför rätta i Sverige för krigsförbrytelser genom användande av barnsoldat. Hon nekar till brott.

– Vi gör gällande att hon tar sig till Syrien och vet om det. Hon gör gällande att hon lurats dit, säger kammaråklagaren Reena Devgun under första rättegångsdagen.

En liten gestalt med svart slöja och stora glasögon med svarta bågar leds in i Stockholms tingsrätts säkerhetssal i handfängsel. Det är hon som står åtalad för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott.

Målsägande är en av hennes söner som tros ha dödats i Syrien år 2017. Enligt åtalet har hon medverkat till att han användes som barnsoldat av IS och andra grupper från det att han var 12 år gammal till det att han fyllde 15.

Under första rättegångsdagen i det unika målet presenterar kammaråklagaren Reena Devgun bland annat ett antal chattar mellan kvinnans äldsta son och en närstående i Sverige där han berättar om livet i Syrien.

I en av chattarna skriver sonen: ”Mamma vill inte åka, de vill dö här”, som DN tidigare har berättat.

Han skriver också att hans yngre bror, som åtalet gäller, är i ett ”träningsläger”, vilket åklagare menar är en del av indoktrineringen och utbildningen av barnsoldater inom IS. Det skickas även bilder på den yngre brodern där han ses hantera vapen, iklädd militärkläder.

Sonens pistoler. Bilderna hade han skickat själv till en släkting i Sverige.
Sonens pistoler. Bilderna hade han skickat själv till en släkting i Sverige. Foto: Från förundersökningsprotokollet.

På en av bilderna poserar brodern på Al-Naimtorget i Raqqa med stridssele bredvid ett lik. Då uppges han vara 13 år gammal.

Åklagaren tar också upp IS interna dokument som har beslagtagits av amerikanska koalitionen där den yngre sonen omnämns som soldat.

När han dör publiceras en dödsruna där han anges vara martyr på en av IS mediekanaler.

Att han slutade så, menar åklagarsidan, har den 49-åriga kvinnan en skuld i.

– Vi menar att pojken inte hade hamnat i Syrien om det inte hade varit för den här ideologin som hon följde, säger Reena Devgun.

Kvinnan har i tidigare förhör sagt att hon lurats till Syrien av sin man. Hon berättade att maken hade bett familjen komma till Turkiet och att hon själv inte hade förstått att de hade korsat den syriska gränsen.

Hon har också sagt att hon som kvinna inte hade haft något att säga till om. Det var enligt henne maken som bestämde över familjen. Efter hans död ska den äldsta sonen ha blivit familjens överhuvud. Sonen var då 14 år gammal.

– Här går våra historier isär, säger åklagaren Reena Devgun.

Kammaråklagaren Reena Devgun
Kammaråklagaren Reena Devgun Foto: Claudio Bresciani/TT

Hon pekar bland annat på en rapport som sammanställts av Europol om kvinnorna inom IS och sammanfattar:

– Kvinnans roll var att vara god hustru och mamma, kvinnorna var bärare och omvårdare av framtida generationer av jihadister. De skulle uppmuntra barn till att strida, säger hon.

Med tanke på den åtalade kvinnans ålder – hon var i 40-årsåldern när hon flyttade till Syrien – och erfarenhet menar Devgun att hon var införstådd med vart hon var på väg och varför.

Åklagare presenterar också en ekonomisk utredning som visar att kvinnan hade handlat kläder från Sverige till sig och sina barn medan hon var i Syrien.

– Hon har haft handlingsförmåga kring sin ekonomi, hon har förmedlat kontantkort och information. Vi menar att det också visar på att hon har haft avsikt att stanna där, säger Reena Devgun.

Att hon åkte så tidigt som 2013 och stannade ända till IS sista strid menar hon också bekräftar bilden av en person som drivs av en ideologisk övertygelse.

Rättegången fortsätter imorgon, torsdag, med förhör med den åtalade kvinnan.

Läs mer:

Kvinnan i förhör:Jag levde som en vanlig mamma och hemmafru

IS-kvinnans son i chatt: ”Mamma vill inte åka, de vill dö här”

Kvinna utreds för krigsbrott – barnen omhändertagna

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt