Ali och tusentals andra flyr Sverige – Eva köpte hans biljett
22-årige afghanske Ali flydde Sverige under radarn, fem år efter att han anlänt, livrädd att bli inlåst i förvar igen.
Nyligen reste han till Tyskland med färjan m/s Nils Holgersson. Biljetten köptes av Eva Hållsten, 61-årig glaskonstnär från Gotland. ”God människosmuggling” kallar hon det själv.
Tysk gränspolis vittnar denna höst om att fler migranter kommer med färjor från Sverige. Många är barnfamiljer. DN:s Niklas Orrenius och Alexander Mahmoud berättar om hur Sverige blev ett land som människor flyr ifrån.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 22Ali ute på däck på m/s Nils Holgersson, som kommit en bra bit från den svenska kusten. Han tror inte att han någonsin kommer tillbaka till Sverige.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 22Eva Hållsten har runt 270 asylsökande och andra migranter i sitt stora kartotek. De flesta har lämnat Sverige och försöker nu få asyl i ett annat EU-land.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 22Ali på bussen mellan Stockholm och Malmö. Han har bara några timmar kvar i Sverige. Ali tänker ta lokaltåg till Trelleborg och sedan färjan till Travemünde, med biljetten som Eva Hållsten köpt.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 22På 80-talet, när Eva och hennes man Tomas gått på Konstfack, köpte de gården på södra Gotland och flyttade hit. En bonde som gillade det unga Stockholmsparet sålde huset.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 22Eva sitter ofta uppe sent i sitt gotländska kök och arbetar med sin hjälpverksamhet. Katten Nisse håller sällskap.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 22Eva Hållsten hade inte engagerat sig för flyktingar förrän ett flyktingboende öppnade några kilometer från hennes hus. Hon och andra volontärer bjöd in till fest, en fest som blev lyckad. ”Det var så det började för mig”.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 22”Jag inte tror att svenskar i allmänhet är medvetna om att Sverige har blivit ett land som folk måste fly ifrån”, säger Eva Hållsten om varför hon vill berätta öppet om sin reseverksamhet.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 22Eva Hållsten är egentligen glaskonstnär, men hinner inte längre arbeta som det. Sedan fem år slukar arbetet med flyktingar nästan all tid.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 22En barnfamilj har bett Eva om råd – ska de fly Sverige och försöka få asyl i ett annat EU-land? Eva undviker konkreta råd, men försöker informera om sakförhållanden.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 22Ali och en annan ung afghansk man tar en selfie tillsammans ute på däck. De är inte de enda migranterna som flyr Sverige ombord på den här färjan.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 22Tv:n på m/s Nils Holgersson visar matcher från tyska Bundesliga. Ali sitter med sitt skrivblock, där han gör anteckningar om naturvetenskap och om religion. Om han hade fått stanna i Sverige hade han försökt bli läkare. Alis matematiklärare Lars uppmuntrade honom, i ett liv som känns avlägset nu.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 22Ali ute på däck med en vän. Han är van att fly och korsa gränser. Redan när han var åtta-nio år tog han sig från Afghanistan till Iran för att arbeta i en textilfabrik, säger han.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 13 av 22Rederiet TT-Line utlovar en svensk känsla ombord.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 14 av 22Ali och hans tillfällige resekamrat Sohrab har ingen hytt, men har fått varsin vilstol i ”Lounge Christofer Columbus”. Någon sömn blir det knappt – de är båda uppjagade och nervösa inför försöket att ta sig in i Tyskland oupptäckta.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 15 av 22Den tyska gränspolisen konfiskerar ofta 150 euro om man fastnar hos dem, har afghanerna ombord på m/s Nils Holgersson hört. En man som jobbat som kock i Sverige gömmer sedlar i en rakapparat, för att polisen inte ska hitta dem.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 16 av 22Dagen gryr utanför Tysklands nordkust. Om någon timme ska Ali och de andra migranterna ombord försöka smyga sig förbi den tyska gränspolisen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 17 av 22Eva packar – det är dags att ta färjan från Visby till fastlandet. I Stockholm väntar möten med asylsökande och en migrationsrättsjurist.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 18 av 22Sofia Lilja är en av flera kvinnor på Gotland som engagerar sig för flyktingar. Men Eva Hållsten är unik, säger Sofia, och viskar en hemlighet genom bilfönstret: Hon och andra gotländska volontärer har nominerat Eva till Gotlands integrationspris 2020.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 19 av 22Evas man Tomas har gått och lagt sig, men Eva tar en nypa sen kvällsluft och fortsätter sitt arbete. Hennes telefon surrar av frågor, swishnotiser och böner om hjälp.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 20 av 22Evas smittande skratt kan få även förtvivlade människor att tillfälligt glömma sin utsatta situation. Här går hon med utvisningshotade Khalid över ett torg i Visby, strax innan han ska anmäla sig hos polisen.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 21 av 22Nästan samtliga passagerare på m/s Visborg är inomhus i den kyliga, blåsiga höstkvällen. Eva föredrar att ligga ute i friska luften, intill en vägg som ger lite lä.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 22 av 22Ali har skickat en selfie till Eva från Tyskland, med en polis bakom sig i bild. I Tyskland är Ali inte lika rädd för polisen. ”Tyska poliser kollar inte id-kort lika ofta som i Sverige”.
Foto: Alexander Mahmoud
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.