Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/alla-vuxna-kan-fa-en-pafyllnadsdos-i-host/

SVERIGE | KOMMENTAR

Johan Nilsson: Alla vuxna kan få en påfyllnadsdos i höst

Alla som är över 18 år och som vill förbättra sitt vaccinskydd mot covid-19 bör också få göra det, tycker Folkhälsomyndigheten.
Alla som är över 18 år och som vill förbättra sitt vaccinskydd mot covid-19 bör också få göra det, tycker Folkhälsomyndigheten. Foto: Johan Nilsson/TT

Varför ökar smittspridningen och vilka kan förbättra sitt vaccinskydd i höst? DN:s vetenskapsreporter Johan Nilsson om coronaläget.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Hur ser smittspridningen ut just nu?

Jämfört med tidigare perioder är smittspridningen fortfarande förhållandevis låg, även om den – enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport – fortsätter att öka. Som en konsekvens av detta har även antalet personer som vårdas på sjukhus och inom intensivvården på grund av covid-19 också ökat den senaste tiden. I skrivande stund vårdas 16 patienter med covid-19 inom intensivvården, vilket är mer än tre gånger så många, jämfört med början av juni. Fallen fortsätter också att öka bland personer på särskilda boenden för äldre och personer med hemtjänst.

Varför ökar smittspridningen – trots att det är sommar och så många är vaccinerade?

Den ökande smittspridningen sätts helt och hållet i samband med att viruset utvecklar nya varianter med förmåga att ta sig förbi det skydd som en tidigare infektion och/eller vaccination ger. Den omikronvariant som sprids just nu är BA.5. Det är en undervariant till omikron och anses vara betydligt mer smittsam än ursprungsvarianten av omikron, som i sin tur var mer smittsam än alla de tidigare varianterna (alfa, beta och delta).

Varför kommer det hela tiden nya varianter?

Aldrig tidigare har vi haft en så pass omfattande pandemi, samtidigt som så många varit vaccinerade mot viruset. Eftersom viruset hela tiden förändras, kommer de varianter med förmåga att ta sig förbi immunförsvaret och orsaka en infektion att gynnas och få fäste i befolkningen, på bekostnad av alla andra varianter som saknar denna förmåga. Fenomenet kallas vaccinflykt och är orsaken till att myndigheter ofta vill vaccinera så många som möjligt, så snabbt som möjligt. De flesta experter tror därför att vi kommer att få se ännu fler varianter innan pandemin är över.

Ger vaccination och/eller tidigare infektion inget skydd alls?

Den som är vaccinerad eller som tidigare haft covid-19 är betydligt bättre rustad än den som inte har något skydd alls. Vaccinerna har framför allt visat sig vara effektiva för att skydda mot svår sjukdom och död. En tidigare naturlig infektion ger också ett skydd. En ny studie från Qatar visar att skyddseffekten gentemot omikronvarianterna BA.4 eller BA.5 efter att ha haft en av de tidigare varianterna (alfa, beta eller delta) är mellan 15 och 28 procent, medan en tidigare genomgången infektion av den ursprungliga omikronvarianten resulterar i ett skydd på knappt 80 procent.

Vad händer i höst och vilka får en påfyllnadsdos?

De flesta experter tror att smittspridningen kommer att öka ytterligare i höst, ungefär när skolorna startar, eftersom det är det naturliga mönstret vid luftvägsinfektioner. Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten därför alla personer som är 65 år eller äldre, gravida samt personer i riskgrupp (som är 18 år eller äldre) ytterligare en påfyllnadsdos. I övrigt friska vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, men den som vill ta en ytterligare påfyllnadsdos, dos 4, bör ges möjlighet att göra det. Regionerna bör alltså tillhandahålla vaccin för alla vuxna som vill ha en fjärde dos.

Hur skiljer sig det nya vaccinet jämfört med det tidigare?

I Sverige har vi nästan uteslutande använt oss av ett så kallat mRNA-vaccin, tillverkat av antingen Moderna eller Pfizer-Biontech. Under våren har företagen arbetat med att uppdatera sina respektive vaccin, för att de ska bli mer effektiva mot omikron. Men även om uppdateringarna kommer att vara gjorde gentemot den ursprungliga omikronvarianten, hoppas och tror myndigheterna att det nya vaccinet kommer att vara mer effektivt mot BA.5 och eventuellt kommande varianter av detta virus, än vad de nuvarande vaccinerna är.

Ämnen i artikeln

Vetenskap

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt