Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 23:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/allmanna-sammankomster-begransas-till-atta-personer/

Sverige

Allmänna sammankomster begränsas till åtta personer

04:36. Regeringen sänker gränsen för allmänna sammankomster max åtta personer. Beslutet gäller fyra veckor från 24 november, men kan förlängas över jul.

Regeringen väntas sänka gränsen för allmänna sammankomster till max åtta personer, i ett försök att få stopp på den kraftigt ökande smittspridningen i Sverige. Beslutet väntas gälla i fyra veckor från den 24 november, men kan förlängas över jul och nyår.

– Det här är en mycket ingripande åtgärd som saknar motstycke i modern tid. Men den är helt nödvändig, sade statsminister Stefan Löfven på presskonferensen.

Beskedet om skärpta regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar meddelades på en digital presskonferens på måndagen, knappt en vecka efter att regeringen presenterade att alkoholförsäljning efter klockan 22 förbjuds.

De nya restriktionerna kommer efter veckor av ökad smittspridning i Sverige. Förutom de nya lagarna gäller lokala striktare rekommendationer nu i 20 av Sveriges 21 regioner.

Att svenskarna är sämre på att följa rekommendationer nu än i våras gör att det krävs mer förbud, sade statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferensen. Han förklarade att han förstår att allmänheten är trött på restriktionerna, men menar att smittskydd är viktigare än känslor.

– Gör din plikt, ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, säger Stefan Löfven.

De nya begränsningarna av allmänna sammankomster väntas även gälla framträdanden på restauranger, eftersom det så kallade trubadurundantaget ska tas bort, meddelade finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).

Utgångspunkten är att det nya förbudet ska gälla i fyra veckor, men om situationen inte blir bättre kommer det att förlängas över jul och nyår.

Det är regeringen som tagit initiativ till den nya begränsningen, men det har skett i dialog med Folkhälsomyndigheten, förklarar socialminister Lena Hallengren.

Än är det bara ett förslag från regeringen som ska ut på snabbremiss och väntas klubbas igenom redan på torsdag. Det innebär att detaljer, som huruvida offentliga tillställningar för barn kommer att inkluderas av restriktionerna eller inte, ännu inte är klara.

Per Bolund konstaterade på presskonferensen att detta kommer att slå ytterligare mot flera branscher, men påminner om att det finns ekonomiska stöd att ansöka om.

Stefan Löfven på måndagens digitala presskonferens.
Stefan Löfven på måndagens digitala presskonferens. Foto: Regeringen

Regeringen har inte möjlighet att begränsa hur många som samlas på hemmafester och privata tillställningar. Lagen om allmänna sammankomster gäller inte heller verksamheter som gym, simhallar och affärer. Men statsministern kallade de nya begränsningarna som ”den nya normen i samhället” och regeringen var tydlig med att reglerna bör appliceras i hela samhället.

– Gå inte till gym, bibliotek, ställ in middagar och hemmafester. Hitta inte på undanflykter som gör just din aktivitet ok utan håll fysisk distans, sade Stefan Löfven.

Privata aktiviteter som de Löfven räknade upp omfattas inte av de nya reglerna, eftersom de inte räknas som allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

Läs mer:

Live: Det senaste nytt om det nya coronaviruset

Grafik: Det nya coronavirusets spridning i Sverige och världen

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt