Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-01 14:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/alskad-och-hatad-oviss-framtid-for-a-traktorn/

SVERIGE

Älskad och hatad – oviss framtid för a-traktorn

För ungdomarna som samlats på parkeringen intill stadsparken i Kungälv fyller a-traktorerna flera funktioner. Det är ett mer bekvämt transportmedel än en moppe. Men det handlar också om att det är ett sätt att umgås på och en del av dem har som intresse att bygga a-traktorer.
För ungdomarna som samlats på parkeringen intill stadsparken i Kungälv fyller a-traktorerna flera funktioner. Det är ett mer bekvämt transportmedel än en moppe. Men det handlar också om att det är ett sätt att umgås på och en del av dem har som intresse att bygga a-traktorer. Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Ökningen av antalet a-traktorer har väckt frågan om fordonens användning och trafiksäkerhet. Utöver att olyckorna blivit fler får kommunerna allt oftare hantera klagomål om högljudda motorträffar, nedskräpning och buskörningar. Men även de ungdomar som håller sig inom lagens ramar riskerar att bli utskällda – eller i värsta fall trakasserade – av stressade medtrafikanter.

– I grund och botten handlar det om vad Sverige vill. Ska fordonen finnas eller inte finnas? säger Pär Norling, enhetschef på Transportstyrelsen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in