Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-25 16:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/amina-manzoor-risken-ar-klart-lagre-an-under-varen/

Sverige

Amina Manzoor: Risken är klart lägre än under våren

Foto: Alexander Mahmoud

Äldre är särskilt sårbara för det nya coronaviruset. När smittan spreds på äldreboenden under våren infördes ett nationellt besöksförbud. Nu är smittoläget ett annat, men det finns fortfarande en risk.

Coronapandemin har varit tuff för många. Men äldre personer i vårt samhälle har lidit särskilt. Den absolut största riskfaktorn för att bli svårt sjuk och dö i covid-19 är hög ålder. De som är 70 plus har rekommenderats att undvika större sociala sammanhang och nära fysiska kontakter.

Pandemin har också varit extra tuff för de som bor på äldreboenden. Dessa platser har visat sig vara en optimal miljö för spridning av det nya coronaviruset. I många länder har en stor andel av dödsfallen i covid-19 skett på just äldreboenden. Sverige är alltså inte unikt.

Regeringen beslutade därför om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden från den 1 april. Det var nödvändigt att ta till dessa drastiska åtgärder då. Samhällsspridningen av viruset var stor och smittan tog sig in på många särskilda boenden för äldre. Men besöksförbudet har fått konsekvenser för de boende och deras anhöriga, som inte kunnat träffas. Många har känt sig isolerade och ensamma.

Nu hävs besöksförbudet från den 1 oktober. Vi har en låg nivå av spridning av coronaviruset i Sverige just nu, både på samhällsnivå och på den här typen av boenden. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport rapporterades 17 nya fall på äldreboenden vecka 36. När det var som mest, i mitten av april, var det över 800 smittade.

Inför sommaren intervjuade jag statsepidemiolog Anders Tegnell om de viktigaste lärdomarna under det första halvåret med coronaviruset. Det första han tog upp var äldreboenden, vilken förödande konsekvens det blev att smittan tog sig in där. Men också hur snabbt man lyckades minska smittspridningen efter att man vidtog åtgärder som att skärpa basala hygienrutiner, utbildade personalen och såg till att det fanns skyddsutrustning. Nu har man också mycket bättre möjligheter att testa personalen för aktiv covid-19-infektion.

Det betyder inte att risken för smitta är noll, men den är klart lägre än under våren. Det finns fortfarande en risk för lokala utbrott och smittspridning inne på äldreboenden.

För att minska risken för detta handlar det inte bara om äldreboenden måste följa myndigheternas rutiner. Den som vill besöka sina anhöriga måste också vara särskilt noggrann med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om handhygien och att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom.

Vi har sett hur stor skada coronaviruset kan göra om det tar sig in på äldreboenden.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt