Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 13:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/andersson-forsenat-vaccin-blir-dyrt-for-staten/

Svensk politik

Andersson: Försenat vaccin blir dyrt för staten

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) varnar för att förseningarna av vaccin leder både till mänskligt lidande och ökade kostnader för staten.

– Varje vecka som vaccineringen försenas får så klart ekonomiska effekter, säger hon.

Vaccinationerna mot covid-19 har pågått sedan årsskiftet men hittills har inte takten varit så hög som regeringen och Folkhälsomyndigheten först hoppades på. Orsaken är återkommande förseningar, där läkemedelsbolagen inte kunnat leverera vaccin i den takt som förutspåddes.

Regeringen bedömer fortfarande att samtliga svenskar över 18 år ska ha fått vaccin före halvårsskiftet. Men en betydligt större andel kommer att vaccineras under andra kvartalet än vad som tidigare var planerat. Det innebär i sin tur att restriktionerna kommer att behöva vara kvar längre och att statens kostnader för olika stödinsatser blir högre.

– Det handlar dels om mänskligt lidande, dels om företag som blir lidande – men det kostar också pengar för statskassan, säger Magdalena Andersson.

Hon ser allvarligt på de förseningar som uppstått i vaccinkedjan och hoppas att läkemedelsbolagen kan genomföra de fortsatta leveranserna på ett bättre sätt.

– Det är viktigt att man kan hålla de avtal som man ingått med varandra, säger Magdalena Andersson.

Finansdepartementet har inte gjort någon egen beräkning av vad förseningarna kostar för staten utan lutar sig mot Riksbankens bedömning. Enligt Riksbanken kan den offentliga sektorn spara i genomsnitt 20 miljarder kronor för varje månad som pandemin förkortas. Beräkningen bygger på hur mycket lägre den offentliga skulden skulle bli under en månad, bland annat genom minskade kostnader för regeringens åtgärder mot pandemin.

Regeringen bedömer att kostnaderna för åtgärder mot pandemin kommer att uppgå till svindlande 374 miljarder kronor under 2020 och 2021. De största posterna går till permitteringsstöd, olika stödåtgärder till företagen samt statsbidrag till kommuner och regioner.

Finansministern vill inte göra någon prognos över hur länge de olika stöden måste vara kvar.

– Det är för tidigt att säga. Det handlar om vilka råd som Folkhälsomyndigheten kommer att ge oss om hur vi ska bete oss. Men vi kommer att komma till en punkt då de här stödpaketen inte behövs längre. Vi ska inte ha ett bidragsberoende näringsliv i längden, säger Magdalena Andersson.

Hon understryker samtidigt att faran inte är över bara för att EU-länderna vaccinerar sina befolkningar. Smittan fortsätter att spridas i fattigare delar av världen vilket riskerar att skapa nya problem.

– Så länge det här viruset florerar är risken att det uppstår mutationer som vaccinerna inte klarar av. Det ligger i allas intresse att vi kan vaccinera hela världens befolkning. Utöver att det är viktigt för människors liv och hälsa så är det viktigt för den globala ekonomin att vi ser till att det finns vaccin till hela världen. Som finansminister har jag svårt att se någon bättre investering än att vi kan se till att hela världen vaccineras, säger Magdalena Andersson.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt