Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/anderssons-mardromsstart-hogerbudget-under-ett-valar/

SVERIGE

Anderssons mardrömsstart – högerbudget under ett valår

Magdalena Andersson godkändes först som statsminister på onsdagsmorgonen. På eftermiddagen begärde hon sig entledigad.
Magdalena Andersson godkändes först som statsminister på onsdagsmorgonen. På eftermiddagen begärde hon sig entledigad. Foto: Magnus Hallgren

Det har beskrivits som ett mardrömsscenario – att regera på högeroppositionens budgetreservation under ett valår. Framröstade statsminister Magdalena Andersson (S) sa först att hon inte var bekymrad. Då kom nästa smäll: beskedet om att Miljöpartiet lämnar regeringen.

Efter att Centerpartiet valde att rösta på sin egen budget, och inte regeringens, vann högeroppositionens budgetreservation. Det fick Miljöpartiet att lämna regeringen. Det innebär att Andersson står utan koalitionspartner och dessutom tvingas regera på en budget som till en del bygger på motståndarsidans politik. Men vad gäller budgeten spelade huvudpersonen dock ner dramatiken och hävdade att det bara handlar om ”vissa justeringar”.

– Om man bortser från rent tekniska förändringar så handlar det om knappt 10 miljarder, sade hon till journalister.

Bland annat kommer det nu att byggas färre hyresrätter och den utlovade familjeveckan begränsas, framhöll Andersson.

– Men min bedömning är ändå att helheten till största delen kommer att vara vår politik. Jag bedömer att jag kan styra landet med den.

SD-ledaren Jimmie Åkesson, som för första gången varit med och förhandlat fram ett budgetförslag tillsammans med M och KD, ansåg dock att mer omfattande förändringar väntar. Bland annat lägger de tre partierna 4,5 miljarder mer på rättsväsendet under budgetperioden om tre år, enligt SD.

– Det stora är att vi sänker skatten för vanliga löntagare och för pensionärer. Vi höjer bostadstillägget för pensionärerna och vi sänker bensinskatten något, det är en viktig markering.

Att den budgetreservationen röstades igenom under onsdagseftermiddagen blev droppen för Miljöpartiet. Efter interna möten kom beskedet: Miljöpartiet lämnar regeringen.

– Vi har sökt regeringsmakten för att få igenom grön politik, det är däremot inte Miljöpartiets uppgift att genomföra en SD-förhandlad budget, säger språkröret Märta Stenevi som samtidigt lovade att släppa fram Andersson som statsminister.

Bollen ligger nu hos S-ledaren.

Även om Magdalena Andersson tidigare under dagen tonade ner dramatiken, medför de nya budgetbeskeden en del bekymmer för en kommande S-regering. Dels går de miste om familjeveckan, vallöftet som Andersson kallat för en ”stor välfärdsreform”. Regeringen planerade för att den skulle träda i kraft i april nästa år, knappt ett halvår innan valet.

Det som Socialdemokraterna framför allt vänder sig emot är de skattesänkningar de tre partierna till höger vill se. I jämförelse med S-MP-budgetens variant kommer de att träffa mer ojämlikt, enligt S-företrädare. Samtidigt försvinner också arbetsmarknadsåtgärder som extratjänster och introduktionsjobb.

Dessutom måste de olika departementen tolka och implementera innehållet i högeroppositionens olika förslag och regleringsbrev till myndigheter ska ändras.

Det är inte första gången som regeringen kan tvingas regera med en av oppositionen framtagen budgetreservation. Vintern 2014 ledde ett annat budgetdebacle till att statsminister Stefan Löfven ville utlysa extraval. Hotet om att skicka väljarna till valurnorna ledde fram till decemberöverenskommelsen, en uppgörelse som skulle underlätta för minoritetsregeringar att få igenom sin budget i riksdagen.

Nu finns varken en decemberöverenskommelse eller ett januariavtal – inte ens en koalitionspartner.

I riksdagen fortsätter kampen om regeringsmakten. M-ledaren Ulf Kristersson var inte imponerad av S agerande.

– Vi behöver inte en ny socialdemokratisk statsminister, den svagaste i mannaminne som inte verkar få stöd för sin budget. De är besatta av makten för maktens egen skull, sade han till journalister efter statsministeromröstningen.

Men nu får du igenom mycket av dina förslag i budgeten?

– Vi kan inte fortsätta separera regeringsmakten från den politik som regeringen vill föra. Det är en orimlighet med en regering som inte får igenom regeringens politik och att oppositionen ska försöka driva landet från riksdagen.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni riktade tidigare under dagen sin irritation mot Centerpartiet som enligt henne skapat ”det ultimata kaoset”.

Hur ska väljarna veta vem de ska utkräva ansvar av – statsministern eller partierna som står bakom budgeten?

– De ska utkräva ansvar av de som röstat fram Magdalena Andersson som statsminister. Vad statsministern har för budget att styra på är inte väljarnas ansvar att hålla reda på.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt