Hon rasade med förvåning. När akademikern och författaren Ann Heberlein började skriva mängder av artiklar om tiggeri, våldtäkt och migration förändrades allt. Hon förlorade anställning, anseende och vänner.
Ann Heberlein ångrar inte vad hon skrivit – men skäms ändå för hur det blev.
Vad blir kvar när man kommit på kant med sig själv?
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 14Ann Heberlein har tänkt mycket på skuld och skam de senaste åren. ”Det är känslor som hjälper oss att navigera moraliskt.”
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 14I nya boken ”Fallet” skriver Ann om de hätska debatter om tiggeri, migration och islam som hon kastat sig in i de senaste åren.
Bild 3 av 14Ann Heberlein tar med jämna mellanrum tåget till Göteborg, dit de vuxna barnen flyttat. Själv bor hon sedan något år tillbaka i uppväxtstaden Malmö.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 14Att ge sig in i politiken blev först något av en chock. ”Plötsligt satt jag i ett möte i rådhuset i Staffanstorp där man pratade om avloppssystem.”
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 14En del av de som hyllat Ann Heberlein i sociala medier har varit öppet rasistiska. Länge valde hon att inte bry sig. I dag säger hon att hon har ett ansvar för att hon låtit dem hållas.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 14Ann Heberlein har samlat ett dokument i sin dator med rubriken ”politikersvenska”. Att träda in i de politiska rummen innebar också att lära sig ett nytt sätt att prata – numera jobbar hon åt Moderaterna.
Foto: Anders Hansson
Bild 7 av 14När hon gick med i Moderaterna var det med hopp om att äntligen få känna samhörighet. ”Jag längtade efter gemenskapen, att få tillhöra något.”
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 14Ann Heberlein är tillbaka i uppväxtstaden Malmö.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 14Flera vänner har lämnat Ann Heberlein de senaste åren. ”Jag har känt mig fruktansvärt ensam”, säger hon.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 14Ann Heberlein sörjer fortfarande att hon, som hon säger, ”raserat sin karriär”.
Foto: Anders Hansson
Bild 11 av 14Ann Heberlein får ofta sällskap till jobbet av maken Erik van der Heeg och hunden Alva, som ändå ska ut på morgonpromenad.
Foto: Anders Hansson
Bild 12 av 14Som kanslichef jobbar Ann Heberlein nära regionstyrelsens ordförande i Skåne, Carl Johan Sonesson (M).
Foto: Anders Hansson
Bild 13 av 14”Om väldigt många människor säger att man är ond, då internaliserar man det till slut”, säger Ann Heberlein.
Foto: Anders Hansson
Bild 14 av 14”När jag började min bana som politisk tjänsteman var jag ganska trött på att stå i centrum själv”, säger Ann Heberlein om jobbet som kanslichef för Moderaterna i Region Skåne.
Foto: Anders Hansson
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.