Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ann-linde-avtalet-kan-oppna-for-forhandlingar-mellan-israel-och-palestina/

Sverige

Ann Linde: Avtalet kan öppna för förhandlingar mellan Israel och Palestina

Ann Linde
Ann Linde Foto: Pontus Lundahl/TT

Sverige och resten av EU välkomnar en normalisering av relationerna mellan länder i Mellanöstern. Det skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till avtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten (UAE) respektive Baharian, som undertecknats i Washington DC.

– Vi hoppas att överenskommelsen mellan Israel och UAE respektive mellan Israel och Bahrain kan bidra till en öppning för förhandlingar mellan Israel och Palestina. Det enda långsiktigt hållbara alternativet för fred och mellan Israel och Palestina är ett slut på ockupationen och en lösning med två stater i fred och säkerhet, förankrad i folkrätten och framförhandlad mellan parterna, skriver Ann Linde.

Men palestinierna ser avtalet som ett svek, eftersom det sker utan att ett självständigt Palestina varit ett villkor i förhandlingarna, och den palestinska ledningen har hotat med att bryta samarbetet arabländerna emellan.

Ann Linde betonar dock att överenskommelsen innehåller ett löfte från Israels om att upphäva annekteringen av delar av Västbanken, och att detta nyligen bekräftades av Israels utrikesminister på EU:s utrikesministermöte.

– En annektering vore ett allvarligt brott mot internationell rätt och ett konkret hot mot tvåstatslösningen i konflikten mellan Israel och Palestina. Planerna på annektering bör dras tillbaka permanent, vilket även EU:s högste representant för utrikes- och säkerhetspolitik har varit tydlig med, säger Ann Linde.

– Sverige, tillsammans med EU, har varit tydliga i att vi stödjer ökad dialog i regionen då långvarig, hållbar fred och stabilitet endast kan uppnås med politiska lösningar. Sverige kommer att fortsätta att verka för dialog och avspänning i hela regionen.

Ämnen i artikeln

Israel
Ann Linde
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt