Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 16:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/anna-bratt-hjarnan-upplever-evigheten-i-dodsogonblicket/

SVERIGE | KRÖNIKA

Anna Bratt: Hjärnan upplever evigheten i dödsögonblicket

Kanske spelar hjärnan upp en film av viktiga minnen i dödsögonblicket.
Foto: Alexander Mahmoud

En äldre mans oväntade död i Estland gav en inblick i vad som händer i en döende hjärna.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

På Liljevalchs i Stockholm går det att se Nobelmuseums utställning ”Evigt liv”. I ett av rummen gestaltas vad som händer i hjärnan i dödsögonblicket. Den svenska Nobelpristagaren Arvid Carlsson (som upptäckte signalämnet dopamin i hjärnan) berättar i en film att aktiviteten i hjärnan liknar full vakenhet runt dödsögonblicket. Han funderar över om de avlidna får uppleva något som är frikopplat från upplevelsen av tid, vilket människor som varit nära döden också har berättat om.

Både i filmen och i en tidigare intervju i tidskriften Forskning&Framsteg spekulerar Arvid Carlsson om att vi upplever en evighet medan vi är på väg ut ur livet – och det innebär ju i sin tur att vi sedan upplever det i evighet.

Utställningen leder tanken till en vetenskaplig studie från förra året. En äldre man i Estland hade haft epileptiska anfall efter en hjärnblödning. Nu låg han på en sjukhusbrits med elektroder fästa mot hårbotten. Läkarna var i full färd med att göra en EEG-undersökning av funktionen i mannens hjärna när han fick hjärtstillestånd och dog.

Läkarna konstaterade efteråt att de helt oväntat hade fångat hjärnvågorna i en döende hjärna. Det gav dem möjligheten att undersöka något som alltid har fascinerat människor; nämligen vad som händer vid själva dödsögonblicket.

När läkarna tittade närmare på 87-åringens EEG-undersökning upptäckte de att aktiviteten i hjärnan hade fortsatt minst en halv minut efter att mannens hjärta hade slutat slå. De valde därför att analysera hjärnvågorna 30 sekunder före respektive efter att hjärtat slutat pumpa blod.

Tidigare forskning har visat att aktiviteten i hjärnan kan stiga till en sista topp nästan en minut efter dödsögonblicket.
Foto: Christine Olsson/TT

I en studie som publicerades i tidskriften Frontiers in Ageing Neuroscience visar läkarna hur de olika alfa-, beta- och gammavågorna förändrades och till slut upphörde i mannens hjärna.

Tidigare forskning, som ofta har gjorts på redan döende patienter, har visat att den elektriska aktiviteten i hjärnan kan stiga till en sista topp nästan en minut efter dödsögonblicket. Ingen vet varför det är så, men en förklaring kan vara att när nervcellerna fyras av en sista gång uppstår en kaskad av elektrisk aktivitet.

Bland de sista hjärnvågorna som toppade efter 87-åringens dödsögonblick var gammavågorna. De brukar kopplas till olika kognitiva funktioner som rör koncentration, drömmar, meditation och minnen.

I en intervju funderar Ajmal Zemmar, en av läkarna bakom studien, om det kan vara förklaringen till varför människor som haft nära döden-upplevelser berättar hur de sett livet passera revy framför sina ögon. Kanske plockar hjärnan fram viktiga minnen under sin allra sista elektriska aktivitet?

Han poängterar också att studien väcker frågor, till exempel om när en människa faktiskt är död. Det kan ha betydelse vid de tillfällen då patienten har gett samtycke att donera organ efter sin död, och det ofta är bråttom.

Det är inte bara hos människor som man har sett hur hjärnaktiviteten fortsätter en kort stund efter döden. I en studie från 2013 där forskarna gjorde EEG-undersökning på döende råttor såg man liknande resultat: hjärnvågorna fortsatte mer än 30 sekunder efter att hjärtat slutat slå. Det tycks alltså vara en biologisk process som finns hos flera arter.

Kanske finns det något tröstande att hämta här för den som vakar vid en närståendes dödsbädd. Det tycks som om hjärnan under de sista sekunderna visar bilder med minnen av viktiga och förhoppningsvis positiva ögonblick i våra liv, innan vi slutligen får uppleva evigheten.