Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-10 02:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/anna-ekstrom-blixtinkallas-till-utbildningsutskottet-om-pisakritiken/

SVERIGE

Anna Ekström blixtinkallas till utbildningsutskottet om Pisakritiken

Anna Ekström kommenterade riksrevisionens utredning i torsdags.
Anna Ekström kommenterade riksrevisionens utredning i torsdags. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utbildningsminister Anna Ekström (S) kallas till utbildningsutskottet för att svara på kritiken mot regeringens hantering av Pisaundersökningen, som framförts av Riksrevisionen.

Interna dokument visar att man känt till varningarna på utbildningsdepartementet under en längre tid.

På måndagen blev det bestämt att Anna Ekström ska frågas ut av riksdagsledamöterna i utbildningsutskottet om den kritik som framförts i Riksrevisionens senaste rapport. Rapporten publicerades i torsdags och är full med svidande kritik mot både regeringens och Skolverkets hantering av Pisaundersökningen från 2018.

En alldeles för stor andel elever, elva procent, har exkluderats från att skriva provet med motiveringen att de är nyanlända, visar Riksrevisionens utredning. Det gör att man inte kan dra några slutsatser om kunskaperna hos de svenska 15-åringarna som kollektiv och studien blir därmed oanvändbar.

I granskningen framkommer det att även att tjänstemän inne på utbildningsdepartementet genom promemorior redan under 2019 flera gånger ska ha larmat om att elever exkluderats felaktigt. Regeringen har inte velat lämna ut promemoriorna när flera medier frågat men minnesanteckningar från Riksrevisionen visar vad som stod i dem.

Där lyfts bland annat frågan om att antalet nyanlända elever som ska ha kommit under flyktingvågen runt 2015 kan ha överskattats, vilket Expressen var först att rapportera.

”Mellan 2015 och 2018 ökade gruppen nyanlända elever och elever med okänd bakgrund med 2,1 procentenheter. Om vi gör antagandet att hela denna grupp uppfyller samtliga tre exkluderingskriterier, vilket vi vet med säkerhet inte är sant, så skulle det vara rimligt med en ökning på 2,1 procentenheter av exkluderingsgraden (upp till cirka 7,7 procent). Istället ser vi en ökning på 5,4 procentenheter”.

Vidare står det också att ”skolorna har tagit ut svängarna lite för mycket i sin tolkning av exkluderingsreglerna och exkluderat alltför många elever”.

Nu kallas utbildningsminister Anna Ekström till utbildningsutskottet för att förklara sig. Flera partier har tidigare lyft frågan om att Pisaundersökningen ska utredas av en oberoende aktör.

– Vi vill veta vad regeringen tänker göra åt Riksrevisionens kritik. Den har bekräftat våra farhågor om att det har varit en överexkludering, säger Roger Haddad (L) och fortsätter:

– Vi vill också veta vad det här innebär för hela mätningen 2018. Vi behöver justera reglerna kring hur mätningen görs, vad är annars syftet med att mäta och följa upp läsförståelsen på det här sättet?

Patrick Reslow (SD) är ledamot i utskottet och ställer sig frågande till uppgifterna om att tjänstemän tidigare varnat för felaktigheterna.

– Vi har inte fått fullständiga uppgifter när vi har ställt frågor, säger Reslow.

Också Kristina Axén Olin (M) som är andra vice ordförande säger att Anna Ekström tidigare nekat till att det skulle vara några felaktigheter med Pisa-mätningen.

– Nu ser vi ju svart på vitt att det till och med har funnits intern kritik. När hon kommer till utskottet så hoppas jag att hon har bra svar på varför hon har fortsatt blåneka att det skulle ha funnits problem, säger Axén Olin.

Planen är att Anna Ekström ska höras av utskottet på torsdagsmorgonen. I en kommentar via mejl till DN skriver hon att felet beror på att hon i sin tur fått felaktiga uppgifter av Skolverket.

”Jag har själv ställt frågor till generaldirektören om detta utifrån uppgifterna i vår interna pm. Skolverket har då varit tydliga med att Pisastudien genomförts på ett korrekt sätt och att det inte fanns skäl att ifrågasätta resultaten”, skriver Ekström.

Och fortsätter:

”Regeringen måste kunna lita på sin expertmyndighet och det får inte råda några osäkerheter om vilka elever som ska exkluderas och inte på skolorna nästa gång. Regeringen kommer därför att ge Skolverket i uppdrag att förstärka sina insatser för att säkerställa ett högt deltagande i enlighet med OECD:s gällande riktlinjer i Pisa 2022”, skriver hon.

Läs mer:

Regeringens Pisahantering sågas i rapport

Skolverkets gd: Pisakritiken har förvrängts

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt