5 min 17 sek.
Annie Lööf stod upp mot hat och hot, ända tills en terrorist utsåg henne till måltavla. Det fick henne att ställa sig frågan vad som är viktigast i livet.
Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 16”Jag är väldigt stolt och tacksam för åren som partiledare och allt jag och mitt parti stått upp för. Jag vill inte att mitt eftermäle ska vara hat och hot”.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 16I november var rättegången mot Theodor Engström i Visby. Annie Lööf satt med alla dagar, men under helgen var hon hemma med familjen. ”Vi var på lekplatsen med barnen, käkade middag och gick i skogen. Det är det viktigaste stödet.”
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 16Annie Lööf, då Johansson, på ett skolfoto som liten.
Foto: Privat
Bild 4 av 16Nyligen fick Annie Lööf ett pris, kallat Pingvinpriset, för att hon är en stark röst som blivit måltavla för mörka krafter. Det delades ut av ledarskapsbyrån Klara K som prisar förebilder och som ville ge Annie Lööf “en pingvinflock att värma sig hos”. Under ceremonin väntade hennes livvakt diskret vid entrén.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 16”Jag kallas kontroversiell när jag tycker att jag står upp för ren anständighet. Det ska bli skönt att slippa bära den skölden”, säger Annie Lööf varpå en varm applåd bryter ut i publiken som samlats för utdelningen av pingvinspriset.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 6 av 16Rättegången i Visby pågår i fem dagar, utsträckt över två veckor. Med snabba steg går Annie Lööf in och ut genom rättssalen utan att lämna några kommentarer till pressuppbådet. ”Det som hände i Almedalen har påverkat mig på djupet”, säger hon till DN.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 7 av 16Annie Lööf går genom hotellkorridoren efter en lång dag i domstolen i Visby. ”Jag hade svårt att svara på några av åklagarens frågor eftersom de rör både mitt offentliga och privata jag. Så jag valde att svara dubbelt till exempel på varför jag ska sluta som partiledare. I min politiska roll känns det meningsfullt att fortsätta, men mitt privata jag är lättad över att få leva ett mindre offentligt liv”.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 8 av 16Tanken var aldrig att det skulle läcka ut under valrörelsen, att Annie Lööf var en av Theodor Engströms måltavlor. ”Varje gång jag pratar om hot, ökar det som brev på posten”, säger Annie Lööf när hon träffar DN i samband med rättegången i Visby.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 9 av 16Sittande på ett hotellrum i Visby berättar Annie Lööf att hennes blick har förändrats av dådet i Almedalen. ”Numera tittar jag alltid vad människor har i händerna, ifall de har kniv”. År 2018 stod hon på scenen i Almedalen när nazistiska NMR rullade ut en stor banderoll. ”Då sökte jag efter skjutvapen när jag tittade ut över publiken”.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 10 av 16Samma kväll som Ing-Marie Wieselgren mördades besökte Annie Lööf domkyrkan i Visby. Under rättegången berättar Theodor Engström att han hade tänkt attackera henne den kvällen. Där, i kyrkan.
Foto: Centerpartiet
Bild 11 av 16I alla år har Carl-Johan Lööf hållit en låg profil, men på årets Nobelfest dansade han med sin hustru. År 2008 träffades de i Värnamo. ”Han var väldigt jordnära och visste att jag var riksdagsledamot, men inte så mycket mer. Han tog ner mig på jorden lite grand”, säger Annie Lööf.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 12 av 16Annie Lööf tillsammans med maken Carl-Johan och de två döttrarna.
Foto: Kate Gabor
Bild 13 av 16I september 2011 tog Annie Lööf över som Centerledare efter Maud Olofsson. I början utmålades Annie Lööf som stel och opersonlig, en ”robot”. På senare år har hon blivit den kanske allra mest personliga partiledaren i offentligheten. För DN har hon till exempel tidigare berättat om den svåra förlossningen när yngsta dottern föddes.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bild 14 av 16Mathilda Laestadius, pressekreterare, har skött Annie Lööfs sociala medier de senaste fyra åren. Hon är bara 25 år gammal men beskiver sig om luttrad. ”Värst är rena dödshot”, säger hon.
Foto: Daniel Costantini
Bild 15 av 16Den 15 november lämnar Annie Lööf Visby och rättegången. Snart lämnar hon även posten som partiledare, och dådet under Almedalsveckan fick henne att fatta beslutet i förtid.
Foto: Daniel Costantini
Bild 16 av 16Annie Lööf vill fortsätta jobba med samhällsförändring, men hoppas att hon och familjen ska få ett mer normalt liv.
Foto: Thomas Karlsson
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.