Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/annika-hirvonen-vill-bli-nytt-sprakror-for-miljopartiet/

Svensk politik

Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör för Miljöpartiet

Annika Hirvonen.
Annika Hirvonen. Foto: Nicklas Thegerström

Annika Hirvonen kandiderar till posten som nytt språkrör för Miljöpartiet.

– Jag vill göra allt jag kan för att vi ska vara en stark röst för de som har det svårt, säger hon.

Som tonåring insåg Annika Hirvonen att vägen till att påverka samhället på djupet går via politiken. Som 15-åring valde hon Miljöpartiet och som 18-åring fick hon sitt första förtroendeuppdrag i Sundbybergs kommun.

I dag är hon Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, talesperson i migrations- samt utbildningsfrågor. Nu vill hon ta över som nästa kvinnliga språkrör när Isabella Lövin lämnar i januari.

– Just nu står vi i en klimatkris och för att vi inte ska hamna i en situation med stort lidande måste vi göra allt vi kan för att ställa om. Samtidigt behöver vi vara en röst för dem som har det svårt här och nu, för människor som faller mellan stolarna i välfärden, säger hon.

Efter år av dåliga opinionssiffror nära riksdagsspärren pågår det återigen en diskussion om vilken väg Miljöpartiet ta ta framåt. Annika Hirvonen tillhör de som anser att partiet måste bli tydligare och vässa sin välfärdspolitik.

”Jag vill se en politik där vi minskar klyftorna”, säger Annika Hirvonen.
”Jag vill se en politik där vi minskar klyftorna”, säger Annika Hirvonen. Foto: Nicklas Thegerström

– Jag vill se en politik där vi minskar klyftorna. Där de allra mest utsatta, barn som växer upp i fattigdom och hemlöshet, och de som faller genom revorna i välfärden får jämlika möjligheter. Min övertygelse är att vi måste förändra beskattningen, dels genom att fortsätta med en grön skatteväxling där de som förstör miljön betalar mer och pengarna fördelas till vanligt folk men också genom att de som har allra mest också bidrar mer, säger hon och fortsätter:

– Jag har själv en syster som är svårt sjuk och har bollats fram och tillbaka i vården. Jag vet hur det känns att ha en klump i magen inför nästa gång beslutet om personlig assistans kommer.

Hon har tidigare tyckt att det ska vara självklart att båda språkrören ska sitta i regering eftersom det är viktigt med en maktbalans mellan det manliga och kvinnliga språkröret.

– Men om partiet vill kan jag ompröva den hållningen. Det är kort tid till valet och det finns ett stort behov av att bygga vår rörelse.

Hur skulle du och det manliga språkröret Per Bolund komplettera varandra?

– Jag har en bred bakgrund och djup kunskap i många sociala frågor och frågor som är högt på den mediala agendan.

Är det självklart att MP ska sitta i regering om ni får chansen igen efter nästa val?

– Det beslutet måste fattas när vi vet valresultatet. Vår högsta prioritet måste vara att säkra inflytande i riksdagen och i kommun- och regionfullmäktige runtom i landet. Vi måste opinionsbilda mer offensivt och vi kan inte sitta i regering till vilket pris som helst.

Var går gränsen för dig?

– Det finns gränser. Men att på förhand veta vilka olika scenarier som kan uppstå och var gränserna går är svårt att veta. Det vet jag av erfarenhet eftersom jag har suttit med i den typen av beslut. För mig är det inte ett alternativ att Sverige ska säga ja till utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi.

Foto: Nicklas Thegerström

Annika Hirvonen har sedan i våras varit Miljöpartiets representant i migrationskommittén. När Socialdemokraterna satte sig i förhandlingar med de gamla allianspartierna för att bland annat diskutera ett slags mål för asylmottagandet slog miljöpartisterna bakut. Isabella Lövin hotade med att utlösa regeringskris om Socialdemokraterna gick vidare.

På tisdagen lämnar migrationskommittén sitt betänkande till regeringen. Därefter måste regeringspartierna enas om vilka förslag man ska gå vidare med. Nästa sommar löper den tillfälliga lagen ut och en ny lagstiftning ska vara på plats.

Kan det bli aktuellt att lämna regeringen på grund av migrationsfrågan?

– Ja, vi var beredda att göra det. Jag hoppas verkligen och arbetar för att vi inte behöver ställa den frågan. De som skulle ta konsekvenserna ytterst är några av de mest utsatta människorna i Sverige, säger hon.

Nomineringstiden till språkrörsposten pågår till och med den 29 september. Förra veckan meddelade både jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och riksdagsledamoten Rebecka Le Moine att de är intresserade av posten. Sedan tidigare har EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke och kulturminister Amanda Lind, båda utpekade internt som potentiella efterträdare, sagt nej.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt