Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/ansvariga-vagar-inte-lita-pa-nedgangen-i-vastra-gotaland/

Sverige

Ansvariga vågar inte lita på nedgången i Västra Götaland

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och Sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Bilden är från ett tidigare tillfälle, då dagens presskonferens var helt digital.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och Sjukvårdsdirektör Ann Söderström. Bilden är från ett tidigare tillfälle, då dagens presskonferens var helt digital. Foto: Adam Ihse/TT

Nästan alla kurvor över covid-19 vänder just nu svagt nedåt i Västra Götaland. Men de ansvariga har svårt att tro på bilderna de visar upp.

– Vi är i ett väldigt osäkert läge, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Den första veckan av det nya året konstaterades 6.836 nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Det är en nedgång med 17 procent jämfört med förra årets slutvecka.

Även på sjukhusen bryts kurvorna nästan överallt när 2020 övergår i 2021. Men med 499 inneliggande patienter, varav 79 på iva, har sjukvårddirektör Ann Söderström ett fortsatt mycket ansträngt läge.

– Vi ser att det inte ökar, så långt kan jag sträcka mig, det viker svagt neråt eller ligger still, men det är ett väldigt osäkert läge.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg säger att smittspridningen är fortsatt hög i hela regionen, allra högst i Göteborg. Däremot går den totalt sett ner, i samtliga åldergrupper. Den grupp som just nu visar på störst andel smitta är de mellan 20 och 29 år.

Antalet avlidna har minskat sedan toppnoteringen vecka 51, då 104 dödsfall konstaterades i regionen. Och Thomas Wahlberg beklagar att smittspridningen på äldreboendena inte gått att stoppa under höstens andra våg.

– Det var en utveckling vi verkligen inte ville se, men tyvärr har det blivit så.

När regionen höll presskonferens på onsdagen sammanfattades också hela förra årets insatser mot covid. På sjukhusen skiljde sig vårens insatser från höstens. På iva låg i våras patienterna med covid-19 i snitt 13 dagar, under hösten var snittet sju dagar. Medelåldern på patienterna gick upp mellan vår och höst, men överlevnaden var oförändrad, 90 procent.

– Det är en internationellt sett mycket bra siffra, säger Ann Söderlund, som är stolt över verksamheten, men än en gång understryker hon att det är för tidigt att summera pandemin.

– Det är inte över än.

Här hittar du fler nyheter från västsverige

Ämnen i artikeln

Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt