Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 18:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/antalet-inlagda-covidpatienter-pa-skanes-sjukhus-stiger/

SVERIGE

Antalet inlagda covidpatienter på Skånes sjukhus stiger

Spridnignen av covid-19 ökar i Skåne. Antalet patienter som vårdas för covid-19 på de skånska vårdavdelningarna har inte varit så många sedan den 1 juni.
Spridnignen av covid-19 ökar i Skåne. Antalet patienter som vårdas för covid-19 på de skånska vårdavdelningarna har inte varit så många sedan den 1 juni. Foto: Johan Nilsson/TT

För sjätte veckan i rad ökar spridningen av covid-19 i Skåne och trycket på sjukvården ökar. Antalet covidpatienter som vårdas på sjukhusen har inte varit så många sedan den 1 juni.

Just nu vårdas 64 patienter med konstaterad covid-19 på de skånska sjukhusen, varav sju i intensivvård. Det är den högsta siffran sedan den 1 juni.

– Vi har en mycket ansträngd situation i sjukvården där våra medarbetare sliter för att ge patienterna en god och säker vård. Samtidigt ser vi nu att mängden patienter som vårdas för covid-19 blir allt fler, sade Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson vid en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Det är sjätte veckan i rad som smittspridningen ökar i Skåne och regiondirektören vädjar nu till skåningar som ännu inte har vaccinerat sig att göra det.

– Alla är extremt tydliga med vikten av att vaccinera sig för att undvika svår sjukdom och död, det är den enskilt effektivaste åtgärden för att hindra smittspridning. Vi ser också att det är de ovaccinerade som blir svårt sjuka och som behöver vård – en vård som andra kanske skulle behöva bättre, säger Alf Jönsson.

Enligt smittskyddsläkare Eva Melander sker ökningen av antalet smittade främst i åldersgruppen 0-59, medan det är ”extremt få” hos de allra äldsta som testas positivt.

– Majoriteten av smittillfällena sker inom hushållet, bland människor som bor och sover under samma tak. Här ser vi att det inte bara är ovaccinerade som smittas utan även vaccinerade – även om vi vill vara tydliga med att vaccinet skyddar. Vi ser också att smittspridningen är vanligare i kommunal vård och omsorg än inom regionen, säger hon.

I Skåne är nu 79,6 procent fullvaccinerade – snittet i Sverige för personer över 16 år ligger högre – på 81,9 procent.

Hittills har 100 000 skåningar från 65 år och uppåt nu fått sin tredje vaccindos mot covid-19.

Eva Melander understryker att det precis som tidigare är viktigt att man stannar hemma vid luftvägssymtom.

– Har man symtom ska man stanna hemma. Det är inte okej att gå till jobbet, fritidsaktiviteter eller andra aktiviteter med sjukdom i kroppen. Nu är det allvar.

Ämnen i artikeln

Skåne
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt