Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/astra-zeneca-aterupptar-vaccintester/

Sverige

Astra Zeneca återupptar vaccintester

Foto: Christian Örnberg/TT

Astra Zeneca och Oxfords universitet har återupptagit sina tester av covid-19-vaccin i Storbritannien, skriver Astra Zeneca i ett uttalande.

Testerna stoppades tidigare i veckan, efter att en person insjuknat.

Även universitetet har uppgett att testerna startar igen, enligt CNN.

Astra Zeneca och Oxfords universitet pausade testerna globalt tidigare i veckan, efter att en person som deltog i testerna drabbats av en sjukdom. Under pausen har en undersökning genomförts, för att utröna om sjukdomen berodde på vaccinet.

Undersökningen är nu avslutad, och både den oberoende kommittén som granskat ärendet och den brittiska tillsynsmyndigheten MHRA har bekräftat att det är säkert att fortsätta.

Astra Zeneca skriver i sitt uttalande att de inte kan delge någon mer medicinsk information.

Enligt källor till flera medier, bland annat New York Times, drabbades deltagaren av transversell myelit, en nervsjukdom som bland annat kan uppstå efter vaccination. I ett samtal med investerare på onsdagen sade Astra Zenecas vd Pascal Soriot att diagnosen inte fastställts, men att patientens tillstånd förbättras och inom kort ska skrivas ut från sjukhuset, enligt uppgifter till The independent.

Läkemedelskoncernen har tecknat flera avtal om köp av vaccinet när det är klart, bland annat med EU som har förbundit sig att köpa 300 miljoner doser.

Astra Zenecas vd sade att han fortfarande tror att företaget kan ha ett vaccin mot covid-19 före årsskiftet, i en intervju med DN i torsdags.

– Det är inte ovanligt att man tar paus när man undersöker vaccin, det ovanliga här är att hela världen tittar på, sade han då.

”Globalt har cirka 18.000 individer fått vaccinet som en del av testet. I stora försök som detta förväntas det att vissa deltagare blir sjuka och varje fall måste utvärderas noggrant för att säkerställa en noggrann bedömning av säkerheten”, skriver Oxfords universitet i sitt uttalande, enligt CNN.

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt