Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 17:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/astra-zeneca-pausar-vaccintest-efter-sjukdomsfall/

Sverige

Astra Zeneca pausar vaccintest efter sjukdomsfall

Foto: Jonas Lindstedt

Astra Zeneca stoppar tillfälligt testerna av covid-19-vaccinet sedan en person som deltar i testerna fått en potentiellt oförklarlig sjukdom.

Händelsen ska nu utredas. Enligt källor till Financial Times kan Astra Zenecas vaccinstudie återupptas i början av nästa vecka.

– Det är för tidigt att säga något om vad det betyder för det här vaccinet, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

I en kommentar till DN skriver Astra Zeneca att testerna nu upphör under en period, för att man ska undersöka vad som kan ha utlöst den misstänkta allvarliga biverkningen.

Företaget skriver att de pausar testerna frivilligt och att förfarandet är en rutinåtgärd som ”vidtas när det finns en potentiellt oförklarlig sjukdom inom en klinisk studie, för att säkerställa att vi upprätthåller studiens integritet.”

Nu ska testdatan gås igenom av en oberoende kommitté, enligt uttalandet.

Enligt en anonym källa till New York Times ska testpersonen ha drabbats av transversell myelit, en nervsjukdom som bland annat kan uppstå efter vaccination. Astra Zeneca vill inte kommentera uppgifterna om eventuell nervsjukdom för DN.

Richard Bergström.
Richard Bergström. Foto: Anders Wiklund/TT

Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, har tagit del av medieuppgifterna.

– Det är en allvarlig biverkning och enligt medieuppgifter handar det om en nervinflammation. Men jag inte hört det bekräftat från företaget eller någon annan, säger han till DN.

Han beskriver de pausade testerna och den kommande oberoende utvärderingen som standardprocedurer vid vaccinstudier och väntar sig även dialog med de brittiska läkemedelsmyndigheterna.

Richard Bergström menar att det är för tidigt att uttala sig om vaccinets fortsatta framtid.

– De här studierna är så stora just för att man ska kunna fånga upp den här typen av ovanliga biverkningar. Men det är för tidigt att säga något om vad det betyder för det här vaccinet.

– Det är just av det skälet som vi inte satsar på bara ett vaccin. Vi hoppas förstås att det här fungerar. Men gör det inte det så har vi andra vaccin som vi får tillgång till, säger han.

Vilka reaktioner personen drabbades av och när detta ska ha skett är alltså inte bekräftat men en person med insyn i försöken säger till Stat News, som som var först med att rapportera om händelsen, att personen kommer att tillfriskna.

”I stora studier kan sjukdomar inträffa slumpmässigt, och för att kontrollera detta noggrant granskas sådana händelser oberoende” skriver Astra Zenecas i sitt uttalande.

Liknande bakslag är vanliga när ett nytt vaccin tas fram, konstaterar Stat News.

Enligt källor till Financial Times kan Astra Zenecas vaccinstudie återupptas i början av nästa vecka.

Det nya vaccinet tas fram av Astra Zeneca i samarbete med Oxford University. Det testas i Storbritannien och i USA och den drabbade personen deltog i ett av de brittiska försöken, enligt Stat News. Nu pausas företagets samtliga försök av vaccinet.

I augusti meddelade EU-kommissionen att man slutit avtal med Astra Zeneca om att köpa in det potentiella vaccinet, så snart det är säkert och effektivt. Avtalet innefattar samtliga EU-länder, däribland Sverige, och omfattar 300 miljoner doser.

Kommissionen meddelade även att man förhandlar om ett liknande vaccinavtal med Johnson & Johnson.

För närvarande befinner sig nio vaccinkandidater i fas 3-tester.

Läs mer:

EU sluter avtal med Astra Zeneca om covid-19-vaccin.

Ian Haydon, 29, svimmade av coronavaccinet – men är hoppfull

Ämnen i artikeln

Astra Zeneca
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt